Oficiale
  • Comunicate
  • Ştiri
Notificare
Contact
Font +/-Aa
OficialeOficialeOficiale
  • Comunicate
  • Ştiri
Cautare
  • Comunicate
  • Ştiri

Ultimele știri

supravegheref

Evoluția pieței de capital în primul trimestru al anului 2025

AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ Comunicate 01/07/2025
finante

FIDELIS VI din 2025: în premieră, donatorii de sânge pot cumpăra titluri de stat și în euro

Comunicate MINISTERUL FINANŢELOR 30/06/2025
dezvoltare

Cseke Attila: Ministerul Dezvoltării a virat peste 11,8 milioane lei pentru investiții finanțate prin PNRR

Comunicate MINISTERUL DEZVOLTĂRII 30/06/2025

Stai conectat

23.4kUrmaritoriLike
21.1kUrmaritoriFollow
Copyright © 2024 dobrogeaonline.ro
Oficiale > Comunicate > MINISTERUL AFACERILOR INTERNE > Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, partenerii proiectului #siguranțaonline împart flori și recomandări pentru protecția digitală a femeilor
ComunicateMINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, partenerii proiectului #siguranțaonline împart flori și recomandări pentru protecția digitală a femeilor

Oficiale
Ultima actualizare: 07/03/2025 11:35
Autor Oficiale 232
Distribuie
Distribuie

0:00

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, reprezentanții proiectului de educație digitală și prevenire a criminalității informatice #SiguranțaOnline au ieșit în stradă și au oferit femeilor o floare, alături de un sfat esențial de protecție online. De data aceasta, floarea a simbolizat și un „steag roșu” de atenționare, pentru a sublinia importanța protejării împotriva riscurilor cibernetice din viața digitală de zi cu zi.

Românii sunt utilizatori fervenți ai rețelelor de socializare, precum și ai aplicațiilor de dating, prin care țin legătura cu prieteni vechi și dezvoltă noi relații online. Totuși, unii dintre aceștia ajung victime ale fraudelor online, cele pe teme romantice reprezentând o amenințare importantă. Multe victime sunt femei, iar unul dintre modurile de operare folosite frecvent de infractori este romance scam.

Înșelătoriile romantice – romance scam sunt fraude în care infractorii încearcă să câștige încrederea victimei prin stabilirea unei relații emoționale false, pentru a obține bani sau alte beneficii. Aceste fraude pot fi foarte dureroase din punct de vedere emoțional, dar și financiar.

Fie că se folosesc de imaginea unor vedete sau a unor falși medici sau oficiali, infractorii utilizează tehnici manipulative de limbaj și promisiuni romantice false, având drept scop final obținerea datelor personale, a informațiilor financiare și, în final, a banilor victimei.

Odată cu evoluția tehnologică, se schimbă și metodele prin care autorii sutrag bani de la victimele lor. Criptomonedele și transferurile bancare sunt cele mai utilizate metode. Alte metode comune de plată includ cardurile cadou și aplicațiile de plăți online. Autorii preferă aceste metode, deoarece oferă un anumit nivel de anonimitate, iar odată ce fondurile sunt trimise de victimă, tranzacția nu mai poate fi anulată.

Cu ocazia Zilei de 8 martie, partenerii proiectului #SigurantaOnline (sigurantaonline.ro), Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și Asociația Română a Băncilor (ARB), atrag atenția asupra fraudelor online romantice, pentru a proteja și a oferi recomandări de prevenire femeilor, care sunt cele mai vizate de acest tip de fraudă.

Astfel, puteți fi ținta unui „escroc romantic” dacă persoana cu care comunicați online prezintă unele dintre aceste semne/particularități:

• Pretinde că are o situație materială foarte bună, dar a fost ocupată cu munca și nu și-a găsit fericirea.
• Pretinde că locuiește, lucrează sau călătorește mult în străinătate, în locații exotice unde ți-ai dori și tu să ajungi.
• Îți mărturisește rapid problemele personale ca să provoace compasiune.
• Trimite fotografii generale (de cele mai multe ori false/generate de AI) în care apare călătorind, făcând cumpărături sau luând masa în locuri luxoase.
• Menționează ideea de a se întâlni și de a fi împreună în curând.
• Îți mărturisește rapid dragostea.
• Oferă periodic scuze pentru imposibilitatea de a efectua un apel video. Dacă are loc un apel video, nu-i poți vedea clar fața.
• Solicită ca mesajele/conversațiile să fie mutate într-o aplicație separată (de exemplu una dintre cele de mesagerie online).
• Solicită bani, câteodată prin metode netradiționale, cum ar fi criptomonede sau carduri cadou.
• Încearcă să te manipuleze și să îți distragă atenția atunci când îi pui la îndoială intențiile.

Sfaturi pentru a evita să pierdeți bani din cauza unei fraude romantice:

• Fiți suspicioase/suspicioși la apelurile telefonice și mesajele text nesolicitate. Nu răspundeți la apeluri sau mesaje text de la numere necunoscute. Nu furnizați niciodată informații personale la telefon sau prin SMS. În plus, le puteți bloca sau raporta drept spam.
• Evitați să împărtășiți informații personale sensibile sau limitați ceea ce împărtășiți online. Infractorii se pot folosi de detaliile împărtășite postate/dezvăluite pe rețelele de socializare și pe site-urile de întâlniri, pentru a vă cunoaște mai bine și a vă transforma într-o posibilă victimă, creând o legătură și profitând de ceea ce se întâmplă în viața dumneavoastră.
• Transmiterea de fotografii nepotrivite sau de informații financiare ar putea fi folosită, ulterior, pentru șantaj.
• Ascultați-vă instinctul. Dacă persoana sau povestea pare prea bună pentru a fi adevărată, sau chiar dramatică, discutați cu cineva de încredere despre aceasta și lăsați rațiunea să ia decizii.
• Nu trimiteți bani unei persoane pe care abia ați cunoscut-o online, chiar dacă pare să fie o relație specială. Autorii încearcă adesea să construiască o legătură emoțională rapid pentru a face cereri financiare.
• Fiți atente/atenți la cererile de ajutor financiar, urgente, sau la presiunile emoționale. O persoană rău intenționată va inventa o urgență (de exemplu, spitalizare, accident, probleme financiare) și va cere bani pentru a „ajuta” într-o situație dificilă, făcându-vă să simțiți că sunteți singura persoană care îi poate ajuta.
• Căutați semne de autenticitate. Infractorii cibernetici adesea își ascund identitatea reală sau folosesc fotografii false. Dacă cineva pare prea perfect sau dacă imaginile lor sunt prea profesionale sau lipsite de personalitate, ar putea fi un semn de fraudă.
• Dacă cineva insistă să comunice doar prin mesaje text sau apeluri telefonice, dar nu vrea să întâlnească personal sau să își facă publice detaliile personale, ar putea fi un semnal de alarmă.
• Fiți atenți la inconsecvențe în poveștile sau comportamentele lor. De exemplu, dacă persoana promite să vină să vă întâlnească, dar amână continuu, acest lucru ar putea fi un semn că ceva nu este în regulă.

Despre Proiectul #SigurantaOnline

Proiectul național de educație digitală și prevenire a criminalității informatice #SigurantaOnline este o inițiativă a Poliției Române, Directoratului Național de Securitate Cibernetică și Asociației Române a Băncilor. Proiectul are ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare cu privire la criminalitatea informatică, dezvoltarea abilităților de prevenire și educația digitală a populației. Una dintre cele mai importante resurse ale proiectului este platforma sigurantaonline.ro, prin accesarea căreia utilizatorii se pot informa și antrena să recunoască principalele forme de manifestare și modalități de prevenire ale pericolelor din mediul digital.

www.sigurantaonline.ro


–
Sursa – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – mai.gov.ro

Distribuie acest articol
Facebook Twitter Copiază legătură Imprimare

Ultimele știri

Untitled 9@1024x 100 1
ANUNT DE CONSULTARE PUBLICA
MINISTERUL SĂNĂTĂȚII Ştiri
educatie
Prioritățile Președinției daneze la Consiliul UE (1 iulie – 31 decembrie 2025)
MINISTERUL EDUCAŢIEI Ştiri
educatie
Reforme majore în domeniile educației și cercetării, conform Programului de Guvernare 2025 – 2028
MINISTERUL EDUCAŢIEI Ştiri
educatie
Forumul Național al Bunelor Practici în Educație – prima conferință națională organizată în cadrul proiectului „Reglementări noi pentru un Curriculum Relevant și Educație Deschisă” – RECR
MINISTERUL EDUCAŢIEI Ştiri
educatie
O R D I N nr. 4.350/2025 privind aprobarea planurilor-cadru pentru învățământul liceal cu frecvență zi
MINISTERUL EDUCAŢIEI Ştiri
educatie
Apel pentru înființarea și funcționarea unităților de învățământ preuniversitar cu statut de școli-pilot în anul școlar 2025 – 2026
MINISTERUL EDUCAŢIEI Ştiri

Cele mai citite

dezvoltare
Cseke Attila: Ministerul Dezvoltării a virat peste 241 milioane lei pentru investiții finanțate prin PNRR
Comunicate MINISTERUL DEZVOLTĂRII
supravegheref
Evoluția pieței de capital în primul trimestru al anului 2025
AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ Comunicate
educatie
Întâlnire între ministrul Daniel David și Frederick Kempe, președinte și director executiv al Atlantic Council, SUA (Washington)
Comunicate MINISTERUL EDUCAŢIEI
finante
FIDELIS VI din 2025: în premieră, donatorii de sânge pot cumpăra titluri de stat și în euro
Comunicate MINISTERUL FINANŢELOR
Untitled 9@1024x 100 1
Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății: Extindem programul de lucru pe șantierul primului Centru pentru Copii cu Arsuri Grave din București, până la ora 23:00
Comunicate MINISTERUL SĂNĂTĂȚII
dezvoltare
Peste 107 milioane de lei pentru proiecte finanțate prin PNRR
Comunicate MINISTERUL DEZVOLTĂRII

S-ar putea sa-ti placa si...

Autoritatea de Supraveghere Financiară și InfoCons anunță un parteneriat pentru educația financiară a consumatorilor de produse și servicii financiare nebancare

26/03/2025 325
supravegheref
AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂComunicate

Evoluția sistemului de pensii private din România în primul trimestru din anul 2025

19/06/2025 178
justitie
ComunicateMINISTERUL JUSTIȚIEI

Participarea Ministrului Justiției, domnul Radu Marinescu, la Întâlnirea președinților curților de apel din țară cu reprezentanți ai instituțiilor sistemului judiciar din România

20/06/2025 144
mai2
ComunicateMINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Tranzitul peste Dunăre cu feribotul, reluat la PTF Bechet

17/09/2024 251
finante
ComunicateMINISTERUL FINANŢELOR

O nouă ediție TEZAUR începe din 13 ianuarie, cu dobânzi neimpozabile de până la 7,8%

10/01/2025 245
mai2
ComunicateMINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Percheziții domiciliare, într-un dosar privind constituire a unui grup infracțional organizat și punere în circulație de valori falsificate

28/11/2024 199
dezvoltare
ComunicateMINISTERUL DEZVOLTĂRII

Cseke Attila: Ministerul Dezvoltării a virat aproape 330 milioane lei pentru obiective finanțate prin PNRR

14/02/2025 306
justitie
ComunicateMINISTERUL JUSTIȚIEI

29 iunie – „Ziua personalului din sistemul administrației penitenciare”

29/06/2025 134
Afișați mai multe
Oficiale

Oficiale.ro oferă acces la comunicate de presă și anunțuri oficiale emise de instituțiile publice din România, asigurând informarea corectă și transparentă a cetățenilor. Toate informațiile sunt actualizate direct de la surse guvernamentale și alte autorități naționale competente.

  • Politica de confidentialitate
  • -
  • Contact
Copyright © 2024 oficiale.ro
Welcome Back!

Sign in to your account

Nume de utilizator sau Adresa de email
Parola

Ti-ai pierdut parola?