Oficiale
  • Comunicate
  • Ştiri
Notificare
Contact
Font +/-Aa
OficialeOficialeOficiale
  • Comunicate
  • Ştiri
Cautare
  • Comunicate
  • Ştiri

Ultimele știri

mai2

Cartea Electronică de Identitate este disponibilă și la nivelul județului Ilfov

Comunicate MINISTERUL AFACERILOR INTERNE 15/05/2025
mai2

Ministerul Afacerilor Interne a dat startul activităților preventive din cadrul “Săptămânii Naționale a Siguranței Rutiere”

Comunicate MINISTERUL AFACERILOR INTERNE 15/05/2025
supravegheref

Decizii de sancționare adoptate de Consiliul ASF în luna aprilie 2025

AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ Comunicate 15/05/2025

Stai conectat

23.4kUrmaritoriLike
21.1kUrmaritoriFollow
Copyright © 2024 dobrogeaonline.ro
Oficiale > Ştiri > AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ > Discursul domnului Alexandru Petrescu, Președintele ASF, susținut cu ocazia celebrării Zilei educației financiare în cadrul Forumului educației financiare, organizat pe 11 aprilie 2025 la BNR
AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂŞtiri

Discursul domnului Alexandru Petrescu, Președintele ASF, susținut cu ocazia celebrării Zilei educației financiare în cadrul Forumului educației financiare, organizat pe 11 aprilie 2025 la BNR

Oficiale
Ultima actualizare: 11/04/2025 14:47
Autor Oficiale 172
Distribuie
Distribuie

0:00

 

9k=

 

 

Sunt bucuros și onorat totodată să putem celebra astăzi, împreună, Ziua educației financiare prin intermediul proiectului nostru comun – Forumul educației financiare, un eveniment ajuns la cea de-a treia ediție, care se desfășoară în acest an sub Înaltul Patronaj al Președintelui Interimar al României.

Acest reper, instituit la nivel național, arată cu claritate importanța educației financiare. Trăim într-o epocă în care educația financiară nu mai este un lux, ci o adevărată infrastructură nevăzută, o adevărată fundație care susține piețele financiare.

Dacă infrastructura fizică a unei economii include drumuri, poduri și rețele de autostrăzi, atunci infrastructura virtuală, dacă-mi permiteți această licență de exprimare, a piețelor financiare este reprezentată de educație, de cunoașterea și de înțelegerea mecanismelor și conceptelor economice. Fără toate acestea accesul la instrumentele financiare devine o loterie, iar participarea la piețe, un joc de noroc.

În mod tradițional, educația financiară a fost percepută ca un set de cunoștințe utile pentru investitori sau pentru cei care accesează serviciile financiare. Astăzi, trebuie să o vedem diferit: educația financiară este moneda de încredere a piețelor financiare. Fiecare decizie financiară informată adaugă valoare sistemului, crește transparența și reduce volatilitatea. Încrederea nu se poate impune prin reglementări; ea se construiește prin educație.

Un paradox al timpurilor noastre este că, deși accesibilitatea informației financiare este mai mare ca niciodată, deciziile greșite sunt la fel de frecvente.

Ne confruntăm cu ceea ce aș numi paradoxul accesibilității: abundența de informații financiare nu înseamnă automat o mai bună înțelegere.  Dimpotrivă, poate duce la supraîncărcare din punct de vedere congnitiv, la decizii impulsive și la vulnerabilitate față de dezinformare sau de manipulare.

În acest context, educația financiară trebuie să devină nu doar o sursă de informație, ci și un filtru care să îi ajute pe oameni să facă alegeri conștiente și corecte.

În piața financiară non-bancară, unde instrumentele sunt diverse și uneori mai puțin familiare publicului larg – asigurări, pensii private, fonduri de investiții – lipsa educației financiare creează un fenomen periculos: participare fără înțelegere. Oamenii investesc în produse financiare pe care nu le înțeleg pe deplin, cumpără asigurări fără a cunoaște exact ce riscuri acoperă și iau decizii pe baza emoțiilor, nu a logicii. Rezultatul? Frustrare, pierderi financiare, de multe ori, unele semnificative și, mai grav, pierderea încrederii în întregul sistem, încredere care este capitalul cel mai de preț al piețelor financiare.

Într-o lume în care libertatea financiară este strâns legată de capacitatea fiecăruia de a lua decizii informate, educația financiară este echivalentul unei declarații de independență economică. Cei care înțeleg regulile jocului financiar sunt cei care pot să își protejeze și să își crească bunăstarea.

În acest sens, ASF și-a asumat, în urmă cu mai mulți ani, un rol important, acela de catalizator al unui nou model de educație financiară. Un model bazat pe trei principii esențiale:

  • Accesibilitate inteligentă – informațiile trebuie nu doar să fie disponibile, ci și organizate astfel încât să fie ușor de înțeles și de aplicat. Pe siteul nostru de educație financiară – edutime.ro – veți descoperi din plin acest principiu al accesibilității inteligente;
  • Interactivitate – educația financiară trebuie să devină o experiență în sine, prin jocuri financiare și scenarii reale. Și la acest capitol ASF a devenit un trendsetter;
  • Parteneriat social – lucrăm împreună cu școlile, cu firmele și comunitățile pentru a integra educația financiară în viața de zi cu zi, iar ASF are nenumărate demersuri în acest sens. Și aici v-aș oferi câteva cifre: aproape 450.000 de elevi, peste 36.000 de studenți, 8.200 de profesori și circa 52.000 de angajați din companii au participat în mod aboslut gratuit la cursurile de educație financiară susținute de lectorii Autorității.

Doamnelor și domnilor,

Educația financiară nu este doar o responsabilitate instituțională, este o responsabilitate colectivă, o responsabilitate a întregii societăți.

Cu atât mai mult cu cât ne dorim o Românie cât mai profund integrată la nivel european și cât mai aliniată standardelor economice promovate de economiile dezvoltate. O măsură a eforturilor depuse în acest sens este și primirea, în această săptămână, a avizului formal din partea Comitetului Guvernanță Corporativă al OCDE, care marchează o etapă importantă în procesul de aderare a României la această organizație. Un demers esențial, pe care ASF îl susține alături de toate celelalte instituții implicate, și pe care ne dorim să îl concretizăm în cel mai scurt timp.

Într-o lume a complexității financiare, cel mai mare risc nu este volatilitatea piețelor, ci lipsa de informare a participanților. Dacă vrem piețe dezvoltate, stabile, sigure și incluzive, trebuie să investim în educație. Trebuie să transformăm educația financiară într-un drept fundamental al fiecărui cetățean.

 

 


  • Facebook


–
Sursa – AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ – www.asfromania.ro

Distribuie acest articol
Facebook Twitter Copiază legătură Imprimare

Ultimele știri

educatie
Informare privind reuniunea Consiliului Educație, Tineret, Cultură și Sport – secțiunea Educație (Bruxelles, 12 mai)
MINISTERUL EDUCAŢIEI Ştiri
Untitled 9@1024x 100 1
Lansarea Ghidului de acțiuni locale pentru Resursa Umană din Sănătate: Cadrele medicale – membri respectați ai comunițății
MINISTERUL SĂNĂTĂȚII Ştiri
educatie
Mesajul ministrului Daniel David cu ocazia zilei de 2 mai – Ziua Națională a Tineretului
MINISTERUL EDUCAŢIEI Ştiri
educatie
Mesajul ministrului Daniel Davis cu ocazia zilei de 2 mai – Ziua Națională a Tineretului
MINISTERUL EDUCAŢIEI Ştiri
educatie
Deschiderea apelului pentru bursele ASEM-DUO Korea
MINISTERUL EDUCAŢIEI Ştiri
finante
Lucrări de mentenanță ale sistemelor informatice ale MF-ANAF!
MINISTERUL FINANŢELOR Ştiri

Cele mai citite

dezvoltare
A fost finalizată o nouă creșă la Bistrița
Comunicate MINISTERUL DEZVOLTĂRII
mai2
Peste 3.600 de evenimente gestionate de angajații MAI în ultimele 24 de ore
Comunicate MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
mai2
21 de persoane aflate în situații de risc au fost salvate de efectivele MAI
Comunicate MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
supravegheref
Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară
AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ Comunicate
mai2
Cartea Electronică de Identitate este disponibilă și la nivelul județului Ilfov
Comunicate MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
dezvoltare
Peste 201 milioane de lei, pentru proiecte finanțate prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”
Comunicate MINISTERUL DEZVOLTĂRII

S-ar putea sa-ti placa si...

educatie
MINISTERUL EDUCAŢIEIŞtiri

Mesajul Ministrului Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, pentru Gala „Profesorul Anului Din Mediul Rural”, desfășurată la Brașov

27/02/2025 211
finante
MINISTERUL FINANŢELORŞtiri

Reforma vamală la nivelul UE şi revizuirea directivei pentru impozitarea energiei, pe agenda reuniunii Consiliului Ecofin

11/12/2024 201
educatie
MINISTERUL EDUCAŢIEIŞtiri

[Consultare publică PRELUNGITĂ] Proiect: Profilul și standardele profesionale ale cadrului didactic din învățământul preuniversitar

12/08/2024 324
educatie
MINISTERUL EDUCAŢIEIŞtiri

Consultare publică și dezbatere națională privind planurile-cadru pentru învățământul liceal: Mesajul Ministrului Educației și Cercetării, Prof. univ. dr. psih. Daniel David

01/02/2025 184
educatie
MINISTERUL EDUCAŢIEIŞtiri

[Consultare publică] PROIECT: Ordin pentru aprobarea criteriilor pentru includerea unităților de învățământ în Programul Național Masă Sănătoasă (PNMS)

04/12/2024 229
finante
MINISTERUL FINANŢELORŞtiri

Rezultatele ultimei tranzacții a României pe piețele externe de capital din anul 2024

27/09/2024 290
Untitled 9@1024x 100 1
MINISTERUL SĂNĂTĂȚIIŞtiri

„ASIGURAREA ACCESULUI LA SERVICII DE SĂNĂTATE ÎN REGIM AMBULATORIU PENTRU POPULAȚIA DIN REGIUNEA CENTRU PRIN DOTAREA CU APARATURĂ DE ÎNALTĂ PERFORMANȚĂ”

04/10/2024 187
finante
MINISTERUL FINANŢELORŞtiri

România suspendă Convenția cu Federația Rusă pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit şi pe capital, semnată la Moscova la 27 septembrie 1993

15/10/2024 192
Afișați mai multe
Oficiale

Oficiale.ro oferă acces la comunicate de presă și anunțuri oficiale emise de instituțiile publice din România, asigurând informarea corectă și transparentă a cetățenilor. Toate informațiile sunt actualizate direct de la surse guvernamentale și alte autorități naționale competente.

  • Politica de confidentialitate
  • -
  • Contact
Copyright © 2024 oficiale.ro
Welcome Back!

Sign in to your account

Nume de utilizator sau Adresa de email
Parola

Ti-ai pierdut parola?