Ministerul Educației și Cercetării tratează cu responsabilitate demersul persoanei care protestează (greva foamei) în fața sediului Ministerului Educației și Cercetării, începând cu data de 29 aprilie.
Drept urmare, au avut loc deja două discuții între domnia sa și reprezentanți ai ministerului. În cadrul acestor întâlniri i-au fost prezentate următoarele aspecte:
-
Limba și literatura maternă este disciplină de studiu în planul-cadru, cu programă proprie. Proba de limba și literatura maternă se susține din conținuturi specifice acestei discipline și nu este afectată de faptul că alte discipline se predau sau nu în limba maternă.
-
Ministerul a dispus deja, prin inspectoratul școlar județean, verificări la unitatea școlară, urmând ca, în funcție de rezultate, să se dispună măsurile necesare.
-
Din noul an școlar (2025 – 2026), toate unitățile școlare cu predare în limba maternă vor fi verificate și monitorizate suplimentar pentru verificarea implementării tuturor standardelor asumate.
-
Ministerul Educației și Cercetării nu are însă nicio modalitate pentru a anula, la solicitarea specifică a unei/unor persoane, o probă a examenului național de bacalaureat, fără a afecta zeci de mii de alți copii care, la fel ca fiica persoanei în cauză, și-au asumat susținerea acestei probe la momentul înscrierii la un liceu cu predare în limba maternă. În acest context, trebuie precizat și că limba și literatura germană (pe care se bazează proba din cadrul examenului de bacalaureat) s-a studiat, în acest caz specific, conform statutului disciplinei.
-
Examenele naționale s-au derulat întotdeauna respectând principiul predictibilității. Elevii cunosc încă de la intrarea în ciclul liceal condițiile și disciplinele la care se susțin probele. O eventuală modificare a regulilor cu doar câteva săptămâni înainte de desfășurarea examenului nu este posibilă, întrucât ar însemna o gravă abatere de la acest principiu.
-
În vederea identificării eventualelor disfuncționalități în predarea altor discipline în limba maternă, încurajăm părinții să semnaleze astfel de situații la momentul apariției lor pentru a se putea lua măsuri imediate și eficiente. Spre exemplu, această situație este semnalizată în preajma examenului de bacalaureat, deși fenomenul este prezentat ca începând din primele clase liceale.
Având în vedere că forma de protest la care s-a recurs este una extremă, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat atât autoritățile sanitare pentru a se monitoriza adecvat situația de sănătate a persoanei aflate în fața sediului instituției, cât și serviciul propriu de pază pentru a i se asigura securitatea pe parcursul protestului.
BIROUL DE PRESĂ
–
Sursa – MINISTERUL EDUCAŢIEI – www.edu.ro