Oficiale
  • Comunicate
  • Ştiri
Notificare
Contact
Font +/-Aa
OficialeOficialeOficiale
  • Comunicate
  • Ştiri
Cautare
  • Comunicate
  • Ştiri

Ultimele știri

mai2

Cartea Electronică de Identitate este disponibilă și la nivelul județului Ilfov

Comunicate MINISTERUL AFACERILOR INTERNE 15/05/2025
mai2

Ministerul Afacerilor Interne a dat startul activităților preventive din cadrul “Săptămânii Naționale a Siguranței Rutiere”

Comunicate MINISTERUL AFACERILOR INTERNE 15/05/2025
supravegheref

Decizii de sancționare adoptate de Consiliul ASF în luna aprilie 2025

AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ Comunicate 15/05/2025

Stai conectat

23.4kUrmaritoriLike
21.1kUrmaritoriFollow
Copyright © 2024 dobrogeaonline.ro
Oficiale > Comunicate > MINISTERUL EDUCAŢIEI > ​Administrarea în România a studiului PISA 2025 || Faza principală
ComunicateMINISTERUL EDUCAŢIEI

​Administrarea în România a studiului PISA 2025 || Faza principală

Oficiale
Ultima actualizare: 07/05/2025 14:45
Autor Oficiale 198
Distribuie
Distribuie

0:00

România, prin Ministerul Educației și Cercetării, alături de alte 90 de țări, participă la implementarea studiului internațional PISA 2025.

Când?

În perioada 12 mai – 9 iunie 2025, Institutul de Științe ale Educației, în calitate de Centru Național, administrează Faza principală a studiului PISA 2025.

Ce este PISA?

PISA (Programme for International Student Assessment) reprezintă Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor, inițiat de OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică). Studiul PISA evaluează din trei în trei ani capacitatea tinerilor de 15 ani de a rezolva probleme și de a identifica soluții pentru situații similare celor din viața reală, în cadrul a trei domenii: lectură, matematică şi știinţe.

Pentru ediția 2025, se adaugă evaluarea în limba străină și domeniul inovator Învățarea în lumea digitală – Learning in Digital World (LDW). Pentru a avea o imagine relevantă a rezultatelor învățării, în cadrul PISA sunt aplicate și o serie de chestionare de context (Chestionarul școlii și Chestionarul elevului), obligatorii pentru toate țările participante.

Cine participă?

La studiul PISA 2025 participă:

  • 10.362 de elevi de 15 ani din 321 de unități de învățământ (școli gimnaziale, licee sau școli profesionale), din mediul urban și rural, selectați aleator, printr-o procedură standardizată, unică la nivel internațional (eşantion reprezentativ). Dintre aceștia, 1.477 de elevi (din 66 de unități de învățământ) învață în limba maghiară (eșantion reprezentativ la nivel național pentru această categorie de populație);

  • 2.015 profesori dintre care:

    • 1.430 de profesori care predau Științe (Fizică, Chimie, Biologie și Geografie), din cele 321 de școli;

    • 585 de profesori care predau Limba Engleză, din școlile participante;

  • părinții celor 10.362 de elevi participanți.

Pentru prima oară în România, în cadrul PISA 2025 se evaluează și competențele elevilor la limba engleză în cadrul studiului Foreign Language Assessment (FLA), la care participă 2.149 de elevi.

Tot pentru prima oară în România se administrează o serie de chestionare suplimentare: Chestionarul profesorului de științe, Chestionarul profesorului de limba engleză și Chestionarul părintelui.

Cum se desfășoară evaluarea PISA 2025?

Sesiunile de evaluare destinate elevilor durează aproximativ 4 ore, dintre care: 

  • 15 minute pentru introducerea generală;

  • 120 – 130 de minute sunt alocate administrării testului cognitiv, organizat în 2 sesiuni a câte 60 – 65 de minute fiecare, cu o pauză scurtă între acestea;

  • 15 minute pauză;

  • 45 – 50 de minute pentru completarea chestionarului elevului (elevii își exprimă opiniile despre activități desfășurate la școală și în afara școlii, precum și despre unele aspecte ale calității vieții lor) și a chestionarului TIC.

Toate instrumentele de evaluare se aplică în format digital, cu excepția chestionarului administrat părinților care va fi aplicat în format hârtie.

La nivelul fiecărei unități școlare, administrarea se realizează într-o singură zi (în sesiuni paralele și/sau succesive) sau în zile consecutive, la date stabilite de comun acord cu școlile.

Întregul proces se desfășoară standardizat, conform metodologiei internaționale, având la bază  manuale pentru administrare.

Datele colectate – răspunsurile elevilor la testele cognitive și la chestionare, precum și cele ale profesorilor vizați – sunt încărcate direct în platforma studiului PISA 2025. Răspunsurile părinților la chestionare sunt încărcate de către personalul Centrului Național, într-o bază de date dedicată, furnizată de Consorțiul PISA 2025.

Rezultatele obținute sunt strict confidențiale. Niciun elev și nicio școală nu sunt identificate în rapoartele internaționale sau naționale, acest studiu nefiind conceput pentru a furniza scoruri individuale la teste sau chestionare.

Fiecare elev participant la PISA 2025 primește o diplomă personalizată.

De ce este importantă participarea României la studiul PISA 2025?

Prin participarea României la studiul PISA 2025, inclusiv la opțiunile internaționale, se urmăreşte atât obținerea unei imagini detaliate cu privire la nivelul unor achiziții fundamentale ale elevilor în materie de competențe, cât și creşterea capacității autorităților de decizie din România de a adopta și implementa politici educaționale bazate pe dovezi. Rezultatele obținute de către elevii români stau la baza proiectării unor intervenții adecvate, având în vedere că acestea se referă nu numai la nivelul achizițiilor elevilor, ci și la contextele învățării. Participarea la studiul PISA 2025 contribuie la corelarea învățământului românesc cu evoluțiile sistemelor de educație performante la nivel international.

Datele colectate vor sta la baza analizelor care permit înțelegerea măsurii în care elevii români sunt pregătiți pentru continuarea studiilor și integrarea pe piața muncii.

Pentru elevii din România, studiul PISA 2025 reprezintă o provocare, o ocazie de a participa la o evaluare internațională standardizată, alături de elevi de 15 ani din întreaga lume, pentru a rezolva diverse probleme și situații din viața reală.

Resurse

Cei interesați au acces la și se pot antrena cu exemple de itemi publicați de Consorțiul PISA, după cum urmează:

  • Itemi publici: matematică (varianta interactivă) – caută Romania, click pe Romanian

  • Itemi publici: FLA (evaluarea în limbă străină – engleză), video

  • Itemi publici: gândire creativă (varianta interactivă) – caută Romania, click pe Romanian sau Hungarian

  • Itemi publici: în variantă interactivă – lectură, matematică, științe, educație financiară, gândire creativă, competența globală (în engleză, franceză, italiană, germană, spaniolă, maghiară, cehă, poloneză, rusă, sârbă, slovacă, turcă, urcraineană etc.); rezolvarea colaborativă a problemelor (în engleză, franceză).

  • Itemi publici: lectură, respectiv științe, în limba română (variante pdf); pentru limba maghiară v. linkul de mai sus.

BIROUL DE PRESĂ

–
Sursa – MINISTERUL EDUCAŢIEI – www.edu.ro

Distribuie acest articol
Facebook Twitter Copiază legătură Imprimare

Ultimele știri

educatie
Informare privind reuniunea Consiliului Educație, Tineret, Cultură și Sport – secțiunea Educație (Bruxelles, 12 mai)
MINISTERUL EDUCAŢIEI Ştiri
Untitled 9@1024x 100 1
Lansarea Ghidului de acțiuni locale pentru Resursa Umană din Sănătate: Cadrele medicale – membri respectați ai comunițății
MINISTERUL SĂNĂTĂȚII Ştiri
educatie
Mesajul ministrului Daniel David cu ocazia zilei de 2 mai – Ziua Națională a Tineretului
MINISTERUL EDUCAŢIEI Ştiri
educatie
Mesajul ministrului Daniel Davis cu ocazia zilei de 2 mai – Ziua Națională a Tineretului
MINISTERUL EDUCAŢIEI Ştiri
educatie
Deschiderea apelului pentru bursele ASEM-DUO Korea
MINISTERUL EDUCAŢIEI Ştiri
supravegheref
Discursul domnului Alexandru Petrescu, Președintele ASF, susținut cu ocazia celebrării Zilei educației financiare în cadrul Forumului educației financiare, organizat pe 11 aprilie 2025 la BNR
AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ Ştiri

Cele mai citite

mai2
Peste 4.100 de misiuni desfășurate de structurile MAI pentru protecția cetățenilor
Comunicate MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
mai2
Invitație de presă
Comunicate MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
dezvoltare
Ministerul Dezvoltării a aprobat finanțarea a două noi obiective strategice necesare pentru exerciții militare NATO
Comunicate MINISTERUL DEZVOLTĂRII
mai2
Peste 3.600 de evenimente gestionate de angajații MAI în ultimele 24 de ore
Comunicate MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
mai2
Ministerul Afacerilor Interne a dat startul activităților preventive din cadrul “Săptămânii Naționale a Siguranței Rutiere”
Comunicate MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
supravegheref
Decizii de sancționare adoptate de Consiliul ASF în luna aprilie 2025
AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ Comunicate

S-ar putea sa-ti placa si...

mai2
ComunicateMINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Bilanțul misiunilor desfășurate de salvatori în ultimele 24 de ore

16/01/2025 186

Autoritatea de Supraveghere Financiară și InfoCons anunță un parteneriat pentru educația financiară a consumatorilor de produse și servicii financiare nebancare

18/03/2025 208
mai2
ComunicateMINISTERUL AFACERILOR INTERNE

În primele şapte luni ale anului 2024 s-a dublat cantitatea de deşeuri descoperite de poliţiştii de frontieră la intrarea în ţară

18/08/2024 186
supravegheref
AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂComunicate

Peste 13.000 de solicitări telefonice au fost soluționate de Call Center-ul Autorității de Supraveghere Financiară în anul 2024

14/02/2025 239
finante
ComunicateMINISTERUL FINANŢELOR

MF a aplicat cota de TVA pentru bateriile de stocare ale sistemelor fotovoltaice în linie cu prevederile adoptate în Parlamentul României

25/02/2025 169
justitie
ComunicateMINISTERUL JUSTIȚIEI

Pași înainte pentru cel mai important proiect de investiții de după 1990 al Ministerului Justiției – Cartierul pentru Justiție

10/12/2024 248
mai2
ComunicateMINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Bilanțul misiunilor desfășurate de salvatori în ultimele 24 de ore

30/10/2024 252
mai2
ComunicateMINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Întâlnirea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu E.S. doamna Willemijn van Haaften, ambasadoarea Regatului Țărilor de Jos la București

13/09/2024 284
Afișați mai multe
Oficiale

Oficiale.ro oferă acces la comunicate de presă și anunțuri oficiale emise de instituțiile publice din România, asigurând informarea corectă și transparentă a cetățenilor. Toate informațiile sunt actualizate direct de la surse guvernamentale și alte autorități naționale competente.

  • Politica de confidentialitate
  • -
  • Contact
Copyright © 2024 oficiale.ro
Welcome Back!

Sign in to your account

Nume de utilizator sau Adresa de email
Parola

Ti-ai pierdut parola?