București, 07.07.2025
Anunț de început de proiect
„Digitalizarea Accesului pentru Cetățeni și Companii la Investiții prin Asigurarea unei Piețe Financiare Sustenabile – D A C C I A PIFS”
Cod SMIS: 338233
Beneficiar: AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ
La data de 26.05.2025, în prezența doamnei Ana Maria Bușoniu, director general al Organismului Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale (OIPSI) și a domnului Alexandru Petrescu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a fost semnat contractul de finanțare a proiectului de transformare digitală a instituției.
Proiectul „Digitalizarea Accesului pentru Cetățeni și Companii la Investiții prin Asigurarea unei Piețe Financiare Sustenabile – D A C C I A PIFS”, elaborat în cadrul asistenței tehnice oferite de Autoritatea pentru Digitalizarea României, a fost depus spre finanțare din Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027 (PoCIDIF), Prioritatea 2 – Digitalizare în administrația publică centrală și mediul de afaceri, Acțiunea 2.2 E-guvernarea și digitalizarea în beneficiul cetățenilor – 2.2.1: E-guvernare în administrația/instituțiile publice, Măsura 1: Servicii publice destinate cetățenilor și/sau firmelor identificate în CSP gestionat de ADR și/sau în concordață cu Politica eGuvernare.
Obiectivul general al proiectului:
Implementarea la nivelul ASF a unui sistem informatic integrat care să sprijine autoritatea în desfășurarea activităților curente de reglementare, autorizare/avizare, supraveghere și control, prin integrarea, fluidizarea și automatizarea proceselor și fluxurilor interne de lucru, astfel încât să îmbunătățească funcțiile de business ale autorității și să contribuie la asigurarea stabilității financiare și la funcționarea sănătoasă a piețelor financiare nebancare, precum și la consolidarea protecției consumatorilor prin tranziție digitală și inovație tehnologică.
Obiectivele specifice ale proiectului:
- Dezvoltarea și creșterea eficienței serviciilor publice electronice oferite de ASF;
- Accesibilitatea serviciilor publice oferite de ASF prin utilizarea mijloacelor electronice performante;
- Eficientizarea activității interne a ASF;
- Formarea și instruirea personalului care va administra și folosi noul sistem informatic creat;
- Implementarea unui proces decizional modern, rapid și eficient în activitatea de autorizare, supraveghere și control al pieței financiare nebancare.
Rezultatele așteptate:
- Eficientizarea și alinierea fluxului operațional la nivelul instituției cu instrumente moderne și utilizate la nivel european, prin digitalizarea fluxului de analiză internă și alocarea eficientă a resurselor către activități cu valoare adaugată pentru îndeplinirea obiectivelor instituției;
- Îmbunătățirea calității serviciilor oferite către mediul de afaceri și cetățeni și extinderea ofertei de servicii online.
Valoarea totală eligibilă a proiectului, inclusiv TVA, este de 96.431.985,00 lei din care valoarea eligibilă nerambursabilă FEDR este de 72.275.096,77 lei iar valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național este de 24.156.888,23 lei.
Data începerii proiectului: 26.05.2025
Data finalizării proiectului: 25.04.2028
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027.
Pentru mai multe informații, adresa de contact a proiectului este comunicare@asfromania.ro.
*********
Despre Autoritatea de Supraveghere Financiară
Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pietei pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro.
–
Sursa – AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ – www.asfromania.ro