Vineri, 25 aprilie 2025, Ministerul Afacerilor Interne în parteneriat cu Centrul internațional independent – Global Focus și Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate au organizat o Masă rotundă privind interferențele străine în alegerile europene.
Evenimentul a reunit peste 70 de reprezentanți ai mass-mediei, mediului academic, instituțional și diplomatic, inclusiv de rang înalt, din cadrul ambasadelor Finlandei, Suediei, Germaniei, Danemarcei, Bulgariei, Lituaniei, Ucrainei, Coreei de Sud, Franței, Marii Britanii, Canadei, Japoniei și Olandei.
Prezentările si dezbaterilor au fost grupate în două paneluri, denumite sugestiv “Interferente profilate” și “Modele de reziliență” și au beneficiat de moderatori cu o bogată experiență în domeniu.
Punctul de plecare al discuțiilor l-a constituit contextul anulării alegerilor prezidențiale din România din luna noiembrie 2024, ulterior, fiind explorate cauzele interne și externe, campaniile de manipulare și influențare a proceselor electorale din Europa, dar și lecțiile pentru viitor necesare protejării corespunzătoare a alegerilor în fața interferențelor digitale străine.
Cercetătorii și experții în domeniu din România, Finlanda, Austria, Georgia, Armenia, Republica Moldova, Polonia, Bulgaria, Franța, Slovacia si Marea Britanie au asigurat o largă diversitate de experiențe și abordări din punct de vedere profesional și geografic.
Intervențiile participanților s-au concentrat pe cele mai importante și relevante aspecte din țările lor, fapt ce a permis o înțelegere mai clară a dimensiunii fenomenului interferențelor străine, a diferitelor forme de manifestare ale acestora, a actorilor implicați, precum și a potențialului de distorsionare a rezultatelor alegerilor ori de influențare a societății sau atitudinii acesteia față de democrație și politică.
O concluzie generală a vizat nevoia pentru o mai bună reglementare la nivel european a activității platformelor sociale și a mediului online în vederea consolidării rezilienței proceselor democratice împotriva manipulării informațiilor și interferențelor străine (FIMI).
De asemenea, a fost subliniată importanța abordării de tip “whole of government, whole-of-society” pentru contracararea cu succes a amenințărilor hibride la adresa principiilor și valorilor democratice comune.
Nu în ultimul rând, a fost exprimat un acord unanim privind rolul cheie pe care îl au comunicarea publică coordonată și cooperarea dintre instituțiile statului și societatea civilă pentru creșterea nivelului de conștientizare a propriilor cetățeni cu privire la gradul de sofisticare din ce în ce mai ridicat al interferențelor digitale străine, respectiv asupra pericolului pe care acestea îl reprezintă pentru desfășurarea unor alegeri libere și corecte.
–
Sursa – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – mai.gov.ro