Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog:
Din punct de vedere al atribuțiilor Ministerului Afacerilor Interne în context electoral, alegerile prezidențiale au decurs în condiții normale fără să fie înregistrate incidente deosebite.
La nivelul structurilor MAI au fost luate măsurile necesare pentru asigurarea condițiilor de siguranță și legalitate atât cu ocazia campaniilor electorale, cât și în zilele de vot pentru primul și cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
Vă reamintesc că, în ambele zile de alegeri, au fost la datorie peste 43.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne. Principalele misiuni au fost menținerea ordinii publice, verificarea sesizărilor de posibile incidente electorale și asigurarea protecției birourilor electorale și a secțiilor de vot, precum și a transporturilor buletinelor de vot și a celorlalte materiale electorale.
Mulțumim colegilor de la toate structurile Ministerului Afacerilor Interne care și-au îndeplinit atribuțiile cu profesionalism pe parcursul întregii perioade electorale, precum și familiilor care, ca de fiecare dată, au dat dovadă de înțelegere și susținere.
Pe parcursul zilei de ieri, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale au fost sesizate 322 de posibile incidente electorale, în fiecare caz fiind desfășurate verificări cu imparțialitate indiferent de calitatea persoanelor implicate.
Din totalul de 322 de posibile incidente sesizate, peste 80 nu s-au confirmat în urma verificărilor.
27 de sesizări nu au fost competența structurilor MAI și au fost transmise pentru competentă soluționare: 22 către Biroul Electoral Central, trei către Autoritatea Electorală Permanentă și două către birouri electorale județene.
Cele mai multe sesizări au fost despre fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot, respectiv 64 de sesizări.
Aproximativ 50 de sesizări au fost despre continuarea propagandei electorale, iar peste 30 despre comercializarea sau consumul băuturilor alcoolice în apropierea secțiilor de vot.
De asemenea, în perioada electorală, structurile MAI au desfășurat activități pentru prevenirea și identificarea tentativelor de manipulare și dezinformare a cetățenilor.
Astfel, în urma verificărilor au fost detectate și investigate aproximativ 2.300 de conturi malițioase de pe rețele de socializare care propagau informații false de natură să afecteze integritatea procesului electoral și ordine publică prin inducerea unui sentiment de panică în rândul cetățenilor și neîncredere în instituțiile publice.
Structurile MAI continuă activitățile de acest fel pentru protejarea cetățenilor.
Totodată, în această perioadă, MAI a acordat o atenție deosebită conștientizării cetățenilor cu privire la pericol dezinformării și a necesității de a se informa din surse sigure și de a evita propagarea informațiilor neverificate.
Mulțumim cetățenilor care și-au exercitat dreptul la vot cu ocazia ambelor tururi de alegeri prezidențiale cu respectarea cadrului legal.
Mulțumim, de asemenea, reprezentanților mass-media care au informat constant publicul cu obiectivitate despre modul în care efectivele MAI și-au desfășurat misiunile în contextul alegerilor.
–
Sursa – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – mai.gov.ro