Jurnalist:
Au fost incidente la acel festival Beach, please!, știți probabil despre ce a fost vorba deja s-a făcut și o plângere penală, se pare că se vor mai face și altele. Autoritățile vor începe anchete în ceea ce privește tot ce s-a întâmplat acolo?
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne:
Sigur! Se face analiză după fiecare astfel de festival, nu numai după Beach, please! și după fiecare analiză, fie avem propuneri de luat măsuri în interior, pe internalizarea acestor experiențe după fiecare mare festival, fie facem și comunicare publică cu privire la cele constatate.
Fenomenul festivalului a devenit unul foarte important în România. Sunt zeci de mii de festivaluri anuale, mici, medii și mari. Sunt câteva sute festivaluri foarte mari și mii festivaluri de nivel mediu în toate noi avem mobilizate, foarte integrate între jandarmerie, Poliție, IGSU, chiar și Poliția de Frontieră, avem unități canine. Anul acesta am intervenit cu drone în premieră pentru supravegherea acestor festivaluri și această activitate de monitorizare se va sofistica din ce în ce mai mult, pentru că, repet, a devenit o cazuistică în sine, o linie de muncă foarte important. Sunt aglomerări mari de persoane care pot degenera foarte ușor, mai ales în caz de suprapuneri de fenomene meteorologice foarte grave, furtuni iscate brusc sau incendii și așa mai departe.
Deci, ne luăm toate precauțiile necesare și după fiecare festival, noi facem această analiză pentru structurile interne, să le trecem la capitolul lecții învățate, experiențe acumulate și pentru a lua măsuri de perfecționare a intervenției la cazurile ulterioare și în același timp o comunicare publică și va exista o astfel de comunicare structurat, după ce încheiem această analiză, festivalul s-a încheiat de abia astăzi.
Jurnalist:
În ce privește, este cazul de la Mureș ce noutăți mai aveți? Se poate să fi ieșit din țară?
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne:
În cazul de la Mureș, noi am mobilizat un dispozitiv foarte larg, sunt peste 400 de trupe implicate, de la toate armele Jandarmerie, Poliție, Poliție de Frontieră. Evident, avem și colegi de la ISU care intervin doar în situațiile necesare, în funcție de competența lor. Am implicat cu unități canine foarte largi, drone de asemenea se folosesc, au fost scotociți peste 50 km² de pădure. Colaborăm și cu autoritățile locale, dar și cu cetățenii cărora aș dori să le mulțumesc pentru informații, le transmise.
De asemeni mulțumesc și presei pentru că ne-a difuzat aceste comunicări pe care le facem. Este un caz complex, au mai fost câteva în anii precedenți, nu foarte dese și totdeauna au implicat ceva timp până când cel care este căutat, e urmărit, se sustrage urmăririi, este identificat și localizat și după aceea bineînțeles intrat în custodia poliției.
Dificultatea constă faptul că probabil stă localizat într-un punct fix sau și îl mută de câte ori se apropie știu eu organele care caută, dar până la urmă eu sunt convins că va fi localizat și capturat. În orice caz, acțiunea poliției va înceta, acțiunea Ministerului Afacerilor Interne va înceta în momentul în care el va intra în custodia poliției.
Jurnalist:
În momentul de față au existat plângeri din partea cetățenilor, celor din zonă asupra felului în care a intervenit poliția? Aveți și o analiză a apelului în care au…
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne:
Poliția a clarificat aceste aspecte cu privire la măsurile judiciare care au fost luate în trecut, s-a intervenit de fiecare dată când au existat aceste măsuri, au fost și dispozitive instalate în măsura în care aceste măsuri au fost dispuse. Deci este destul de limpede că nu avem aici o problemă legată de deficiența Poliției în momentul în care s-a produs această crimă, pentru că nu erau măsurile dispuse în acel moment. Dar fără îndoială suntem foarte preocupați de faptul că există la nivel societal astfel de cetățeni care comit acte cu violență.
De altfel, problematica este mai largă și este analizată foarte bine într-un raport al Avocatului Poporului asupra violenței domestice. Un raport care vorbește de mai multe concluzii. Una dintre concluzii, vă invit să cercetați acest raport, este faptul că Poliția a intervenit în aceste cazuri de violență domestice, dar dacă limităm activitatea sau reacția societății strict la intervenția poliției, eficiența scade.
Deci trebuie să existe o acțiune integrată, multidisciplinar și multi-instituțional, începând de la Agenția pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, care are prin lege stabilit atribuția de instituție, care elaborează strategiile în domeniu, organizează prevenția, coordonează și monitorizează acest efort de prevenire a violenței domestice în societate, până când se ajunge la o altă abordare, la un alt tip de reacție, de cultură în societate, la prevenție și la combatere, monitorizare a acestui fenomen.
În ceea ce privește cazuistica poliției a devenit din ce în ce mai complexă în ultimii ani. Poliția a intervenit din anul 2020 până până astăzi la peste 132.000 de cazuri, adică au crescut aceste cazuri de la an la an, de la nivel de aproximativ 43.000 în anul 2020, undeva la 132.000 în anul 2024. În primele cinci luni ale acestui an, Poliția a intervenit la aproximativ 49.000 de cazuri. Au fost emise și ordine de protecție. Majoritatea dintre ele, marea majoritate a acestor cazuri, în jur de 80%, autorii au fost bărbați. Peste 60% din cazuri, e vorba de situații de violență domestice între soți, foști soți, parteneri sau foști parteneri. Deci există foarte multe date statistice acumulate, care va permite și Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați și Direcțiilor Generale de Asistență Socială și de Protecția Copiilor și a Femeilor să-și elaboreze updatat, actualizat la zi, astfel de strategii de prevenție.
Jurnalist:
Domnule viceprim-ministru, vreau un singur lucru să vă mai întreb. Vorbeați de cei care l-ar putea ajuta. Cine sunt aceștia? Din familie, prieteni și dacă nu cumva aceștia l-ar fi putut ajuta inclusiv să iasă din țară?
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne:
Poliția a mai comunicat date legate de acest caz și v-a mai comunicat, dar această comunicare trebuie făcută într-o limită care să nu îl favorizeze, de aceea o să fiu mai rezervat cu privire la acest aspect. Cert este că el a beneficiat de un astfel de de ajutor.
Jurnalist:
Mulțumim!
–
Sursa – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – mai.gov.ro