Luni, 12 mai 2025, s-a desfășurat, la Bruxelles, reuniunea Consiliului Educație, Tineret, Cultură și Sport – secțiunea Educație, organizată sub egida președinției rotative la Consiliul Uniunii Europene, exercitată de Polonia.
În cadrul acestei reuniuni, statele membre au aprobat următoarele documente:
-
„Concluziile Consiliului privind practicile incluzive, centrate pe elev, în educația și îngrijirea timpurie și în educația școlară”. Acestea vizează dezvoltarea și implementarea de politici incluzive care încurajează participarea activă a tuturor elevilor, pentru a asigura accesul și participarea echitabile la educație și formare de înaltă calitate.
-
„Rezoluția Consiliului privind o etichetă de diplomă europeană comună și etapele următoare către o posibilă diplomă europeană comună: stimularea competitivității Europei și a atractivității învățământului superior european” prezintă viziunea statelor membre în ceea ce privește eticheta pentru diploma europeană comună și propune o abordare etapizată către o posibilă diplomă europeană comună.
-
„Recomandarea Consiliului privind un sistem european de asigurare a calității și de recunoaștere în învățământul superior” stabilește criteriile pentru acordarea etichetei de diplomă europeană comună. Totodată, recomandarea își propune să stimuleze procesele de asigurare a calității, inclusiv în context transnațional, și să sprijine implementarea recunoașterii reciproce automate a calificărilor în statele membre.
Dezbaterea politică a fost dedicată „Rolului Uniunii competențelor în consolidarea spațiului european al educației”, iar prânzul de lucru a avut ca temă de discuție „Reziliența și pregătirea sistemelor de educație și formare”.
În intervenția României privind întrebările transmise de președinția poloneză pe tema sinergiilor între Uniunea competențelor și Spațiul european al educației a fost menționată contribuția cooperării europene la actualizarea și îmbunătățirea calității sistemelor de educație și formare. Din perspectiva obiectivelor Uniunii competențelor, România a reamintit prioritățile naționale în domeniul competențelor de bază și STEM, apreciind rolul gândirii critice, al creativității și al competențelor socioemoționale și civice în pregătirea elevilor pentru viitor.
De asemenea, în cadrul Consiliului au fost prezentate o serie de puncte diverse pe următoarele teme:
-
Promovarea prin educație a informării cu privire la UE;
-
Contribuția cooperării în domeniul educației la creșterea gradului de conștientizare cu privire la regimurile totalitare și la consolidarea rezilienței UE;
-
Impactul negativ al utilizării telefoanelor inteligente în școli;
-
Conferința informală „Un an de la reuniunea ministerială a G7 privind educația: ce măsuri ar trebui luate pentru a îmbunătăți în continuare cooperarea în domeniul educației?” (Roma, 27 – 28 iunie 2025);
-
Cel de al 7-lea Forum mondial al OCDE privind viitorul educației și al competențelor 2040 (Bratislava, 24 – 26 noiembrie 2025);
-
Programul de lucru în domeniul educației și formării al viitoarei președinții rotative la Consiliul UE, care va fi exercitată de Danemarca.
Mai multe informații privind rezultatele Consiliului Educație pot fi accestate aici.
–
Sursa – MINISTERUL EDUCAŢIEI – www.edu.ro