Oficiale
  • Comunicate
  • Ştiri
Notificare
Contact
Font +/-Aa
OficialeOficialeOficiale
  • Comunicate
  • Ştiri
Cautare
  • Comunicate
  • Ştiri

Ultimele știri

mai2

17.07.2025

Comunicate MINISTERUL AFACERILOR INTERNE 17/07/2025
dezvoltare

A fost finalizată cea de-a doua creșă în județul Prahova

Comunicate MINISTERUL DEZVOLTĂRII 17/07/2025
mai2

Aproape 58.000 de verificări cu aplicația eDAC, pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale

Comunicate MINISTERUL AFACERILOR INTERNE 17/07/2025

Stai conectat

23.4kUrmaritoriLike
21.1kUrmaritoriFollow
Copyright © 2024 dobrogeaonline.ro
Oficiale > Comunicate > MINISTERUL EDUCAŢIEI > Institutul de Științe ale Educației a publicat studiul „Evaluarea Programului «Săptămâna verde»”
ComunicateMINISTERUL EDUCAŢIEI

Institutul de Științe ale Educației a publicat studiul „Evaluarea Programului «Săptămâna verde»”

Oficiale
Ultima actualizare: 14/07/2025 09:34
Autor Oficiale 195
Distribuie
Distribuie

0:00

La solicitarea Ministerului Educației și Cercetării, Institutul de Științe ale Educației a realizat și publicat studiul/raportul de cercetare Evaluarea Programului „Săptămâna verde”, program național derulat la nivelul sistemului de învățământ preuniversitar din România, începând cu anul școlar 2022 – 2023.

Scopul vizat a fost analiza modalităților de desfășurare a acestei inițiative în unitățile de învățământ preuniversitar și a impactului avut în rândul elevilor, al practicilor educaționale și al organizațiilor școlare. De asemenea, studiul a urmărit identificarea provocărilor și dificultăților cu care se confruntă unitățile de învățământ în materie de organizare și implementare, precum și sintetizarea unor propuneri de ameliorare pe aceste segmente.

Cercetarea a fost efectuată prin tehnica sondajului de opinie publică, pe un eșantion reprezentativ la nivel național pentru unitățile de învățământ gimnazial și liceal de masă (filierele teoretică și vocațională), public și privat. În luna noiembrie 2024, au fost aplicate chestionare online adresate următoarelor categorii: elevi din învățământul gimnazial (clasele VII – VIII) și din învățământul liceal (clasele IX – XII), profesori din învățământul primar, profesori diriginți din învățământul gimnazial și liceal, directori de unități de învățământ. Eșantionul a cuprins 354 de unități din învățământul gimnazial și liceal din toate județele țării și din ambele medii (urban și rural). La chestionare au răspuns 255 de directori, 2.618 profesori și 9.872 de elevi.

  • Nivel de competențe și nevoi de formare: Profesorii evaluează pozitiv nivelul lor de competențe pentru organizarea activităților de educație nonformală specifice programului. Peste jumătate dintre profesori menționează că au nevoie de formare în acest domeniu.

  • Relevanța Programului ,,Săptămâna verde” și beneficiile acestuia: Peste 80% dintre directori și profesori sunt de părere că acest program este relevant în raport cu curriculumul școlar și aduce beneficii reale în plan educațional, atât pentru elevi, cât și pentru organizația școlară.

  • Metodologia Programului ,,Săptămâna verde”: În majoritatea școlilor funcționează echipe de coordonare a Programului, în acord cu prevederile metodologiei. Peste trei sferturi dintre directori și aproximativ 70% dintre profesori consideră că metodologia include prevederi clare și suficiente, care dau libertate școlilor în organizarea de activități inovatoare.

  • Modalități de informare: Principalele modalități de informare utilizate de școli au constat în prezentări în consiliile profesorale și în consiliile de administrație, prezentări adresate elevilor, ședințe cu părinții. Pentru elevi, principala sursă de informare o reprezintă diriginții, dar și profesorii care predau anumite discipline ce abordează teme direct relevante pentru program.

  • Modalități de colectare a propunerilor: Unitățile de învățământ utilizează cel mai frecvent consultările în consiliul profesoral, respectiv discuțiile cu elevii și cu părinții/asociațiile de părinți, pentru a aduna propuneri referitoare la activitățile programului. Peste trei sferturi dintre elevi au declarat că au fost consultați pentru colectarea de propuneri de activități.

  • Modalități de organizare a orarului și a claselor: Aproape 85% dintre școli au organizat programul la finalul celui de-al IV-lea modul. Directorii și profesorii semnalează că această opțiune majoritară duce la supraaglomerarea spațiilor și suprasolicitarea organizațiilor cu activitate în domeniul mediului. Profesorii reclamă faptul că sunt necesare resurse de timp ample nu numai pentru desfășurarea activităților, cât mai ales pentru pregătirea și raportarea finală. Aproximativ jumătate dintre elevi au declarat că activitățile desfășurate au acoperit mai puține ore, față de orarul lor obișnuit.

  • Contexte de desfășurare a activităților: Acestea au loc, cel mai frecvent, în școală și în comunitatea în care aceasta este amplasată. Frecvența organizării în alte localități se înregistrează mai ales în rândul școlilor din mediul urban, respectiv al liceelor. Spațiile utilizate cel mai frecvent pentru derularea activităților au fost sala de clasă și curtea școlii, dar și parcuri naționale și naturale, păduri, muzee și terenuri de sport.

  • Teme și activități realizate în cadrul Programului „Săptămâna verde”: Temele abordate cel mai frecvent au vizat poluarea, folosirea responsabilă a resurselor naturale, managementul deșeurilor, risipa alimentară, pădurile și viața terestră. Cu ponderile cele mai ample, au fost organizate activități precum: vizionarea de documentare, lecții în natură, dezbateri tematice, excursii.

  • Participarea elevilor la activitățile Programului „Săptămâna verde”: Profesorii au declarat că au realizat monitorizarea participării elevilor la Programul „Săptămâna verde” în acord cu prevederile metodologiei. 80% dintre elevi au menționat că au participat la toate activitățile derulate, rata de participare fiind mai mare la elevii din școlile rurale și la cei de gimnaziu.

  • Parteneriate și sprijin primit în implementare: 85% dintre directori afirmă că au realizat parteneriate pentru derularea activităților prevăzute, cu prioritate cu instituții publice cu rol în protejarea mediului, cu ONG-uri și cu alte școli.

  • Modalități de evaluare a implementării programului la nivelul școlilor: Majoritatea directorilor și a profesorilor au declarat că au realizat evaluări privind implementarea programului, cu prioritate prin discuții cu elevii și cu părinții și prin elaborarea de rapoarte finale. Elevii declară că au fost implicați în astfel de activități de evaluare, prin discuții libere, chestionare, dar și prin valorificarea, la diferite discipline de studiu, a cunoștințelor acumulate în program.

  • Dificultăți și provocări în implementarea programului: Au fost menționate dificultăți multiple privind aspectele birocratice solicitate de planificare, asigurarea resurselor, implementare și raportare, mari consumatoare de timp și care reduc timpul dedicat predării-învățării. De asemenea, au fost incluse la acest capitol provocări legate de participarea elevilor, implicarea în activități și conștientizarea rolului educațional al acestui program. Au mai fost incluse în răspunsuri și dificultățile legate de organizarea activităților (obiective vizitate, transport, costuri), care duc uneori la activități rutiniere, derulate în școală, respectiv dificultățile generate de stabilirea de parteneriate și sprijinul insuficient primit din partea autorităților locale/inspectoratelor școlare județene.

  • Aspecte de impact și rezultate ale învățării: Profesorii și elevii au evidențiat faptul că programul asigură preponderent dobândirea unor abilități practice care țin de educația pentru mediu, dar și dezvoltarea unor abilități noncognitive. Aproape 60% dintre profesori au declarat că ceea ce au învățat elevii în „Săptămâna verde” este valorificat mai apoi la orele de curs, precum și în dezvoltarea ofertei de activități extrașcolare a unităților de învățământ. Elevii au oferit multe exemple privind modul în care utilizează ceea ce au învățat în cadrul Programului „Săptămâna verde”, în viața lor cotidiană.

  • Propuneri ale actorilor școlari privind Programul „Săptămâna Verde”: ​Directorii și profesorii au formulat multiple propuneri cu privire la:

    • completarea metodologiei (anexe cu exemple/modele de planificare și raportare, cuantificarea duratei activităților, obligațiile elevilor și ale profesorilor);

    • organizare (responsabilități la nivelul școlii, teme unitare la nivel național, județean sau școlar; baze de date cu planificări, resurse educaționale și instituții pentru parteneriate; măsuri de sprijin financiar și material);

    • reorganizarea flexibilă a programului (perioade calendaristice din anul școlar, distribuția celor 5 zile pe module etc.);

    • modalitățile de evaluare și raportare finală (reducerea aspectelor birocratice, formate mai flexibile/online pentru raportare, indicatori clari de evaluare, modalități de recunoaștere și validare a bunelor practici);

    • sprijinirea profesorilor (schimburi de experiență și bune practici între școli și profesori, formări, webinare etc.).

  • „Impactul programului, așa cum este văzut în urma acestui studiu, pare să fie unul pozitiv. Pornind de la unele sugestii ale celor implicați, am reglementat deja ca programul să implice fie activități non-formale, așa cum a fost în principal focalizat până acum, fie activități mai formale, la clasă, dar în care lecțiile să reflecte legătura cu scopurile de dezvoltare durabilă. Alte sugestii utile vor fi incluse în noua metodologie.”

    –
    Sursa – MINISTERUL EDUCAŢIEI – www.edu.ro

    Distribuie acest articol
    Facebook Twitter Copiază legătură Imprimare

    Ultimele știri

    finante
    Ministerul Finanțelor, în baza Referatului de disponibilizare nr. 761258/16.06.2025 anunțã disponibilizarea unui numãr de 160 stații de lucru tip Maguay Office Power CS (I3-4130, 8Gb, 1Tb, monitor 21,5 inch).
    MINISTERUL FINANŢELOR Ştiri
    finante
    Ministerul Finanțelor, în baza Referatului de disponibilizare nr.761258/16.06.2025 anunță disponibilizarea unui număr de 160 stații de lucru tip Maguay Office Power CS (I3-4130, 8Gb, 1Tb, monitor 21,5 inch).
    MINISTERUL FINANŢELOR Ştiri
    Untitled 9@1024x 100 1
    ANUNT DE CONSULTARE PUBLICA
    MINISTERUL SĂNĂTĂȚII Ştiri
    educatie
    Prioritățile Președinției daneze la Consiliul UE (1 iulie – 31 decembrie 2025)
    MINISTERUL EDUCAŢIEI Ştiri
    educatie
    Reforme majore în domeniile educației și cercetării, conform Programului de Guvernare 2025 – 2028
    MINISTERUL EDUCAŢIEI Ştiri
    educatie
    Forumul Național al Bunelor Practici în Educație – prima conferință națională organizată în cadrul proiectului „Reglementări noi pentru un Curriculum Relevant și Educație Deschisă” – RECR
    MINISTERUL EDUCAŢIEI Ştiri

    Cele mai citite

    Untitled 9@1024x 100 1
    România are, în premieră, o Strategie Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare 2025–2030
    Comunicate MINISTERUL SĂNĂTĂȚII
    mai2
    Aproape 58.000 de verificări cu aplicația eDAC, pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale
    Comunicate MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
    justitie
    Participarea Ministrului Justiției, domnul Radu Marinescu, la ceremonia dedicată „Zilei Ministerului Afacerilor Interne”, București, 16 iulie 2025
    Comunicate MINISTERUL JUSTIȚIEI
    dezvoltare
    A fost finalizată cea de-a doua creșă în județul Prahova
    Comunicate MINISTERUL DEZVOLTĂRII
    educatie
    Titularizare 2025: Informare privind proba scrisă organizată în cadrul concursului național pentru ocuparea posturilor/catedrelor didactice vacante/rezervate din învățământul preuniversitar (iulie 2025)
    Comunicate MINISTERUL EDUCAŢIEI
    mai2
    Declarațiile de presă sustinute de domnul viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în Parlamentul României
    Comunicate MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

    S-ar putea sa-ti placa si...

    mai2
    ComunicateMINISTERUL AFACERILOR INTERNE

    Cercetați pentru trafic de droguri și efectuarea de operațiuni cu psihoactive

    17/01/2025 207
    mai2
    ComunicateMINISTERUL AFACERILOR INTERNE

    Percheziții și investigații, pentru combaterea criminalității organizate

    01/02/2025 195
    educatie
    ComunicateMINISTERUL EDUCAŢIEI

    România lansează hubul național de inteligență artificială – un proiect de excelență posibil prin îndeplinirea de către ANC a condiției favorizante 1.1 privind guvernanța specializării inteligente

    26/06/2025 218
    dezvoltare
    ComunicateMINISTERUL DEZVOLTĂRII

    Marcel Boloș, ministrul interimar al dezvoltării: ”Sprijinim autoritățile locale în continuarea proiectelor de dezvoltare”

    12/12/2024 232
    mai2
    ComunicateMINISTERUL AFACERILOR INTERNE

    Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu a aprobat instituirea stării de alertă la nivelul în județelor Galați și Vaslui

    16/09/2024 270

    Autoritatea de Supraveghere Financiară și InfoCons anunță un parteneriat pentru educația financiară a consumatorilor de produse și servicii financiare nebancare

    19/03/2025 238
    dezvoltare
    ComunicateMINISTERUL DEZVOLTĂRII

    Peste 230 de milioane de lei, pentru proiecte finanțate prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”

    06/03/2025 184
    mai2
    ComunicateMINISTERUL AFACERILOR INTERNE

    112 autori de infracțiuni au fost prinși în flagrant

    14/06/2025 180
    Afișați mai multe
    Oficiale

    Oficiale.ro oferă acces la comunicate de presă și anunțuri oficiale emise de instituțiile publice din România, asigurând informarea corectă și transparentă a cetățenilor. Toate informațiile sunt actualizate direct de la surse guvernamentale și alte autorități naționale competente.

    • Politica de confidentialitate
    • -
    • Contact
    Copyright © 2024 oficiale.ro
    Welcome Back!

    Sign in to your account

    Nume de utilizator sau Adresa de email
    Parola

    Ti-ai pierdut parola?