Oficiale
  • Comunicate
  • Ştiri
Notificare
Contact
Font +/-Aa
OficialeOficialeOficiale
  • Comunicate
  • Ştiri
Cautare
  • Comunicate
  • Ştiri

Ultimele știri

finante

FIDELIS VI din 2025: în premieră, donatorii de sânge pot cumpăra titluri de stat și în euro

Comunicate MINISTERUL FINANŢELOR 30/06/2025
dezvoltare

Cseke Attila: Ministerul Dezvoltării a virat peste 11,8 milioane lei pentru investiții finanțate prin PNRR

Comunicate MINISTERUL DEZVOLTĂRII 30/06/2025
Untitled 9@1024x 100 1

ANUNT DE CONSULTARE PUBLICA

MINISTERUL SĂNĂTĂȚII Ştiri 30/06/2025

Stai conectat

23.4kUrmaritoriLike
21.1kUrmaritoriFollow
Copyright © 2024 dobrogeaonline.ro
Oficiale > Comunicate > MINISTERUL AFACERILOR INTERNE > Intervenții ale polițiștilor de la protecția animalelor
ComunicateMINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Intervenții ale polițiștilor de la protecția animalelor

Oficiale
Ultima actualizare: 24/01/2025 12:36
Autor Oficiale 181
Distribuie
Distribuie

0:00

În cursul anului 2024, au fost desfășurate peste 16.100 de controale/acțiuni, emise 641 de ordine de plasare în adăpost pentru peste 1.900 de animale, aflate în situații de pericol, întocmite peste 2.100 de dosare penale, efectuate 377 de percheziții și aplicate amenzi de peste 10 milioane de lei, de către polițiștii specializați în protecția animalelor din Poliția Română.

Astfel, polițiștii au întocmit 2.134 de dosare penale, au efectuat 377 de percheziții la domiciliile unor persoane fizice sau la sediul unor entități, au organizat 16.167 de controale/acțiuni, iar, ca urmare a activităților desfășurate, față de 139 de persoane a fost luată o măsură preventivă (reținere, arestare sau controlul judiciar).

De asemenea, pentru neregulile de natură contravențională constatate, au fost aplicate 19.057 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 10.229.020 de lei.

Totodată, polițiștii au efectuat cercetări în 11.983 de petiții/sesizări și au intervenit la 1.009 sesizări primite prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112.

*

Principalele obligații ale deținătorilor de animale:

– Orice câine, indiferent de rasă sau sex, trebuie identificat prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către A.N.S.V.S.A. până la vârsta de 90 de zile, dar și mai târziu, dacă până la acea vârstă nu s-a putut din diferite motive.

Identificarea se realizează de către un medic veterinar la solicitarea deținătorului câinelui și poate fi realizată atât la un cabinet veterinar cât și la domiciliu. Microcipul nu este vizibil pe corpul câinelui, însă ne ajută să stabilim toate datele privind identitatea proprietarului, locul de cazare al animalului, statusul medical, trasabilitatea animalului în cazul în care a fost deținut de către altcineva în trecut, etc. Amenda pentru neidentificarea unui câine este de la 5.000 lei la 10.000 de lei.

– Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 155/2001 prevede la art. 13^2 obligativitatea sterilizării câinilor cu sau fără stăpân, aparținând rasei comune și metișii acestora.

La fel ca pentru nemicrocipare, amenda pentru nerespectarea acestei obligații este de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.

Pentru bunăstarea animalelor pe care le dețineți este necesar să le asigurați acestora, în funcţie de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă şi categorie de producţie, următoarele:

– un adăpost corespunzător pentru a-i putea feri de eventualele intemperii (frig, ploaie, căldură excesivă);

– hrană şi apă suficiente pentru a avea o creștere sănătoasă;

– posibilitatea de mişcare suficientă;

– îngrijire şi atenţie;

– asistenţă medicală, prin care se înțelege atât cea profilactică (deparazitare, vaccinare antirabică), cât și cea curativă (animalele pot avea unele boli, accidente care necesită consult medical de specialitate).

Pentru nerespectarea acestor aspecte, amenda este între 3.000 de lei și 12.000 lei.

– Pentru nesupravegherea și neasigurarea animalelor, lăsându-le libere pe stradă sau în alte spații publice, ce pot prezenta un pericol pentru alte persoane sau bunuri, amenda contravențională este între 100 de lei și 500 de lei.

Unele persoane iubesc mai mult câinii ce aparțin unor rase considerate periculoase, iar deținătorii acestora au mai multe obligații decât deținătorii de câini din alte rase.

Ordonanța de Urgență nr. 55/2002 reglementează regimul de deținere al câinilor periculoși și agresivi.

Câinii periculoşi (art. 1 din O.U.G. 55/2002) se clasifică în 2 categorii – și anume categoria I, în care intră câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câinii de tipul Pitbull, Boerbull, Bandog şi metişii lor și categoria II, în care intră câinii din rasele Staffordshire, Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Rottweiller, Tosa, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Prin câini agresivi (art. 2 alin 1 din O.U.G. 55/2002) se înțelege orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private sau de orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.

Totodată, legislația stabilește câteva condiţii necesare deţinerii câinilor periculoși de către proprietari sau deţinători temporari, şi anume: să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu și să nu fi fost condamnat, pentru săvârşirea unei infracţiuni contra unei persoane.

Proprietarii sau deţinătorii temporari de câini periculoși și agresivi sunt obligați să își înregistreze câinii la sediul poliției în a cărei rază este deținut câinele și la Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională.

De asemenea, proprietarii de câini periculoși au obligaţia să depună la sediul poliţiei, unde este situat imobilul în care este deţinut câinele, o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute la articolul 1, precum şi o declaraţie pe propria răspundere, care să cuprindă numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip, efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, efectuarea sterilizării câinilor periculoși, prevăzuți la categoria I și existenţa unei asigurări de răspundere civilă, pentru eventualele pagube produse de câinii periculoși din categoria I.

De asemenea, aceștia au obligația să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în imobil avertismentul „Câine periculos” sau, după caz, „Câine agresiv”, printr-o plăcuţă.

Sancțiunea contravenţională aplicabilă, pentru nerespectarea acestor prevederi, este amenda de la 500 la 1.500 de lei.

În cazul în care observați un animal care se află într-o situație de pericol, sesizați Poliția sunând la numărul de urgență 112 atunci când prin situația este urgentă, și impune intervenția imediată a Poliției.

Totodată, dacă aveți cunoștință despre încălcări ale legislației privind protecția animalelor, care nu necesită intervenția imediată a Poliției, aveți posibilitatea de a informa Direcția pentru Protecția Animalelor prin trimiterea unei petiții prin e-mail accesând site-ul Poliției Române www.politiaromana.ro, secțiunea Petiții online sau ale inspectoratelor județene în competența cărora se află accesând același site www.politiaromana.ro, secțiunile Unități teritoriale – Petiții online.


–
Sursa – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – mai.gov.ro

Distribuie acest articol
Facebook Twitter Copiază legătură Imprimare

Ultimele știri

Untitled 9@1024x 100 1
ANUNT DE CONSULTARE PUBLICA
MINISTERUL SĂNĂTĂȚII Ştiri
educatie
Prioritățile Președinției daneze la Consiliul UE (1 iulie – 31 decembrie 2025)
MINISTERUL EDUCAŢIEI Ştiri
educatie
Reforme majore în domeniile educației și cercetării, conform Programului de Guvernare 2025 – 2028
MINISTERUL EDUCAŢIEI Ştiri
educatie
Forumul Național al Bunelor Practici în Educație – prima conferință națională organizată în cadrul proiectului „Reglementări noi pentru un Curriculum Relevant și Educație Deschisă” – RECR
MINISTERUL EDUCAŢIEI Ştiri
educatie
O R D I N nr. 4.350/2025 privind aprobarea planurilor-cadru pentru învățământul liceal cu frecvență zi
MINISTERUL EDUCAŢIEI Ştiri
educatie
Apel pentru înființarea și funcționarea unităților de învățământ preuniversitar cu statut de școli-pilot în anul școlar 2025 – 2026
MINISTERUL EDUCAŢIEI Ştiri

Cele mai citite

educatie
România lansează hubul național de inteligență artificială – un proiect de excelență posibil prin îndeplinirea de către ANC a condiției favorizante 1.1 privind guvernanța specializării inteligente
Comunicate MINISTERUL EDUCAŢIEI
justitie
Comunicat de presă privind extrădarea cetățeanului român Ionuț Mircea Costea, 24 iunie 2025
Comunicate MINISTERUL JUSTIȚIEI
supravegheref
Piața asigurărilor din România: creștere solidă, maturizare și încredere sporită în capacitatea locală de absorbție a riscurilor
AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ Comunicate
justitie
Ceremonia solemnă de depunere a jurământului de credință față de România de către 19 cetățeni ai Republicii Moldova, organizată cu ocazia „Zilei Drapelului Național”, București, 26 iunie 2025
Comunicate MINISTERUL JUSTIȚIEI
Untitled 9@1024x 100 1
Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății: Extindem programul de lucru pe șantierul primului Centru pentru Copii cu Arsuri Grave din București, până la ora 23:00
Comunicate MINISTERUL SĂNĂTĂȚII
supravegheref
Morgan Stanley Capital International (MSCI) recunoaște piața de capital din România ca „Piață de Frontieră Avansată”
AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ Comunicate

S-ar putea sa-ti placa si...

supravegheref
AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂComunicate

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară

13/11/2024 203
mai2
ComunicateMINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Cercetat pentru trafic internațional de droguri de risc

14/10/2024 260
mai2
ComunicateMINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Peste 600 de tone de deșeuri periculoase, descoperite de polițiști

26/09/2024 258
educatie
ComunicateMINISTERUL EDUCAŢIEI

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David, a deschis Campionatele Europene de Dezbateri pentru Elevi (ediția 2025)

28/02/2025 176
mai2
ComunicateMINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Persoane arestate pentru trafic de droguri și efectuarea de operaţiuni cu produse psihoactive

18/12/2024 246
dezvoltare
ComunicateMINISTERUL DEZVOLTĂRII

De la birocrație la eficiență: SIMRU, noua platformă digitală pentru o administrație centrală transformată

12/11/2024 242
mai2
ComunicateMINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Rezultate înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore

12/03/2025 155

Autoritatea de Supraveghere Financiară și InfoCons anunță un parteneriat pentru educația financiară a consumatorilor de produse și servicii financiare nebancare

16/03/2025 233
Afișați mai multe
Oficiale

Oficiale.ro oferă acces la comunicate de presă și anunțuri oficiale emise de instituțiile publice din România, asigurând informarea corectă și transparentă a cetățenilor. Toate informațiile sunt actualizate direct de la surse guvernamentale și alte autorități naționale competente.

  • Politica de confidentialitate
  • -
  • Contact
Copyright © 2024 oficiale.ro
Welcome Back!

Sign in to your account

Nume de utilizator sau Adresa de email
Parola

Ti-ai pierdut parola?