Direcția Generală Afaceri Europene, Schengen și Relații Internaționale va implementa în perioada următoare proiectul “BV1A7_01 Crearea unui mecanism național de evaluare în contextul Schengen (SEMN)”, finanțat din Programul Național 2021-2027 Managementul Frontierelor și Vize.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă o mai bună conștientizare a situației implementării acquis-ului Schengen, întărirea cooperării cu statele vecine, precum și inițierea unui act normativ menit să creeze cadrul juridic necesar pentru organizarea mecanismului național de evaluări.
Scopul proiectului este acela de a asigura o conștientizare adecvată, la nivel național, în ceea ce privește implementarea la standarde înalte a prevederilor acquis-ului Schengen, dar și de a pune bazele unui cadru legal național care să stabilească un mecanism de guvernanță a evaluărilor Schengen.
Proiectul ar urma să fie implementat pe durata a 24 de luni (15 aprilie 2025 – 14 aprilie 2027), iar valoarea bugetului aprobat este 3.378.071 lei din care 3.040.263,90 contribuție financiară nerambursabilă, iar 337.807,10 finanțare națională și vizează, printre altele, derularea următoarelor activități:
- sesiuni de instruire dedicate în special personalului PFR, IGI și PR. Tematicile avute în vedere sunt: protecția drepturilor fundamentale, protecția datelor cu caracter personal în activitatea polițienească, evaluarea vulnerabilităților, analiza de risc, screeningul persoanelor, mecanismul de evaluare Schengen, cooperarea polițienească internațională, proceduri de returnare, provocări în implementarea SIS recast, etc.
- vizite de auto-evaluare la structurile Ministerului Afacerilor Interne (preponderent pentru PFR, IGI, PR), cu participarea unor echipe de experți cu experiență în domeniul Schengen din cadrul IGPF, IGI, IGPR, CNSIS, ORPDP, sub coordonarea DGAESRI.
- reuniuni de dialog strategic pe teme Schengen/management frontiere, etc cu ministerele de linie din statele vecine UE.
- vizite de studiu în state membre Schengen pentru documentare în domeniul mecanismului național de evaluări.
- grupuri de lucru formate din experți din cadrul autorităților naționale cu competențe în domeniul Schengen, cu scopul elaborării unei propuneri de act normativ menit să creeze, în plan național, cadrul juridic necesar pentru organizarea mecanismului național de evaluări în România.
Astfel, rezultatele concrete ale acestui proiect vor fi reprezentate de instruirea unui număr semnificativ de specialiști din cadrul MAI, cu atribuții în implementarea acquis-ului Schengen și stabilirea cadrului normativ aferent mecanismului național de evaluări în domeniu.
Finanțarea nerambursabilă asigurată din Programul național 2021-2027 Managementul Frontierelor și Vize – www.fed.mai.gov.ro și din bugetul național, în baza Deciziei de finanțare încheiată cu Autoritatea de management Afaceri interne, Direcția Fonduri Externe Nerambursabile din Ministerul Afacerilor Interne.
–
Sursa – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – mai.gov.ro