Pentru prima dată, institutele naționale de cercetare-dezvoltare și universitățile din România au la dispoziție un document oficial de referință, aliniat practicilor internaționale, care le sprijină în elaborarea propriilor regulamente interne privind proprietatea intelectuală.
Ghidul privind drepturile și comercializarea proprietății intelectuale oferă:
-
un cadru coerent și actualizat privind protecția și valorificarea rezultatelor de cercetare;
-
o hartă a etapelor – de la invenție la remunerarea inventatorului;
-
modele de formulare, contracte și proceduri clare;
-
sprijin în colaborarea cu mediul economic și transformarea inovației în soluții aplicabile.
Documentul a fost elaborat cu sprijinul Băncii Mondiale, în cadrul proiectului „Modernizarea cercetării în România” și este disponibil pentru descărcare pe site-ul Autorității Naționale pentru Cercetare.
„Cercetarea științifică generează cunoaștere, care ne ajută să înțelegem mai bine lumea în care trăim și să trăim mai bine. Ghidul de față încurajează atât generarea cunoașterii, cât și utilizarea etică și eficientă a acesteia”, declară prof. univ. dr. psih. Daniel David, Ministrul Educației și Cercetării.
„Este un pas concret pentru a aduce cercetarea mai aproape de economie și pentru ca institutele și universitățile din România să devină mai sustenabile financiar”, afirmă Andrei Alexandru, Președintele Autorității Naționale pentru Cercetare.
„Scopul nostru este să oferim un sprijin real pentru valorificarea științei în beneficiul societății”, subliniază Łukasz Marc, Coordonator Proiect – Banca Mondială.
Un eveniment oficial de lansare va avea loc în toamna acestui an, cu participarea echipei Băncii Mondiale și a comunității academice și de cercetare. Detaliile privind înscrierea vor fi comunicate în curând.
–
Sursa – MINISTERUL EDUCAŢIEI – www.edu.ro