Oficiale
  • Comunicate
  • Ştiri
Notificare
Contact
Font +/-Aa
OficialeOficialeOficiale
  • Comunicate
  • Ştiri
Cautare
  • Comunicate
  • Ştiri

Ultimele știri

finante

Ministrul Finanțelor a discutat cu angajații din cadrul Ministerului, în contextul planului de măsuri de reducere a deficitului bugetar

Comunicate MINISTERUL FINANŢELOR 01/07/2025
educatie

Lansare studiu ISE:„Efectele burselor școlare asupra participării elevilor la educație – percepții ale actorilor educaționali”

Comunicate MINISTERUL EDUCAŢIEI 01/07/2025
justitie

Întâlnirea Ministrului Justiției, domnul Radu Marinescu, cu reprezentanții Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial

Comunicate MINISTERUL JUSTIȚIEI 01/07/2025

Stai conectat

23.4kUrmaritoriLike
21.1kUrmaritoriFollow
Copyright © 2024 dobrogeaonline.ro
Oficiale > Comunicate > MINISTERUL EDUCAŢIEI > Ministrul Daniel David a semnat ordinul privind înființarea Programului Național pentru pilotarea sistemică a planurilor-cadru în învățământul liceal
ComunicateMINISTERUL EDUCAŢIEI

Ministrul Daniel David a semnat ordinul privind înființarea Programului Național pentru pilotarea sistemică a planurilor-cadru în învățământul liceal

Oficiale
Ultima actualizare: 01/07/2025 12:34
Autor Oficiale 196
Distribuie
Distribuie

0:00

4444 1

Dragi oameni ai educației,

Am semnat astăzi ordinul de ministru privind înființarea Programului Național pentru pilotarea sistemică a planurilor-cadru în învățământul liceal de stat, particular și confesional.

Avem acum două variante de planuri-cadru pentru liceu!

Varianta standard, aprobată recent, a parcurs un proces lung de consultare și dezbateri (câteva săptămâni: 31 ianuarie – 6 martie 2025), lăsând în mod deliberat o astfel de perioadă lungă pentru a ne asigura că vocea tuturor este ascultată. A rezultat în final o variantă care, față de versiunea aflată în vigoare (1 – 5) și față de cea pusă în consultare/dezbatere (1 – 4), include următoarele modificări derivate din consultare/dezbatere:

(1) accentuează mai bine profilul/specializarea;

(2) aduce un modul de cultură națională (readucând gramatica la acest nivel și istoria românilor/României și geografia României ca discipline);

(3) asigură un echilibru mai bun între discipline pentru a forma cele opt (8) competențe-cheie;

(4) regândește oferta școlii (care trebuie să includă obligatoriu câteva discipline relevante) și

(5) descentralizează mai mult decizia la nivelul școlii/elevului.

Sigur că unii colegi ar fi dorit mai multe ore pentru disciplinele proprii, dar, așa cum am spus, era important să avem un echilibru pentru a forma toate cele opt (8) competențe-cheie, prin prisma noii viziuni expuse mai sus. Pentru a putea înțelege însă noua viziune este nevoie aici de un mindset nou, prin care să pricepem că descentralizarea la decizia elevilor/școlii nu înseamnă eliminare de ore – acolo unde se dorește, orele în plus pot fi obținute din curriculum flexibil, printr-un act educațional de calitate care să convingă elevii și școala!

Cei care ar fi dorit, totuși, să se pună accentul pe alte aspecte au acum, prin semnarea ordinului de ministru privind înființarea Programului Național pentru pilotarea sistemică a planurilor-cadru în învățământul liceal, varianta unei personalizări la nivel de unitate școlară. Îi încurajez să o folosească!

Varianta permite printre altele:

1. Flexibilitate și autonomie curriculară mai mari: prin alocarea unui segment consistent curriculumului CDEOȘ (până la 2000 ore/arie curriculară pe ciclu), planul-cadru alternativ permite o autonomie reală a școlii și elevului în definirea, în parteneriat autentic, a parcursului educațional. Unitățile de învățământ pot construi oferte proprii relevante, în baza unor analize de nevoi, resurse și oportunități locale.

2. Personalizarea și diferențierea parcursului educational: modelul propune o abordare centrată pe elev și pe traseul său de dezvoltare, permițând configurarea unor rute de învățare flexibile, adaptate fiecărei filiere, profil, calificări sau domeniu vocațional sau profesional.

3. Conectarea școlii la partenerii externi: prin dezvoltarea segmentului CDEOȘ, planul-cadru alternativ deschide școala către comunitate, instituții, operatori economici, ONG-uri și autorități locale, cu scopul de a integra în actul educațional activități de voluntariat, internship-uri, proiecte comunitare, ateliere de practică sau activități aplicate.

Aceștia sunt primii pași în reforma curriculară la nivel de liceu, următorii pași presupunând:

(1) Noile programe. Vom avea echipe mixte de profesori din preuniversitar, universitar și specialiști ai Academiei Române, care, urmând modele curriculare din țări la care ne raportăm prin prisma performanței educaționale, trebuie să propună conținuturi mai relevante și mai aerisite, relaționând pregătirea preuniversitară cu cea universitară. Până la 25% din timpul alocat unei discipline va trebui folosit pentru consolidare, activități remediale și de utilizare a competențelor în viața cotidiană. Anticipez finalizarea lor în luna noiembrie 2025.

(2) Manuale noi. Pornind de la noile programe, urmând modele din țări la care ne raportăm prin prisma performanței educaționale, vom regândi manualele, combinând abordările clasice cu cele digitale (inclusiv cu resurse online, gaming), în funcție și de specificul disciplinei. Anticipez lansarea licitației în luna decembrie 2025.

(3) Formare profesorilor. Formarea continuă a profesorilor în predarea noului model curricular va începe cu luna ianuarie 2026.

Așa cum am mai spus în alte comunicate, dacă implementăm programatic aceste noi modele curriculare și procesele asociate, atunci:

1. Prima generație (clasa a IX-a) va beneficia de această reformă educațională din anul școlar 2026 – 2027, urmând apoi să se introducă gradual la nivel liceal în următorii ani.

2. Ne așteptăm la rezultate educaționale semnificativ mai bune, naționale și internaționale, care să se reflecte în performanță/progres/reducerea analfabetismului funcțional și a abandonului școlar, nu mai târziu de 5 ani!

Cu deosebită considerație,

Prof. univ. dr. psih. Daniel DAVID

Ministrul Educației și Cercetării

Membru al Academiei Române (m.c.) și al Academiei Europene 

–
Sursa – MINISTERUL EDUCAŢIEI – www.edu.ro

Distribuie acest articol
Facebook Twitter Copiază legătură Imprimare

Ultimele știri

Untitled 9@1024x 100 1
ANUNT DE CONSULTARE PUBLICA
MINISTERUL SĂNĂTĂȚII Ştiri
educatie
Prioritățile Președinției daneze la Consiliul UE (1 iulie – 31 decembrie 2025)
MINISTERUL EDUCAŢIEI Ştiri
educatie
Reforme majore în domeniile educației și cercetării, conform Programului de Guvernare 2025 – 2028
MINISTERUL EDUCAŢIEI Ştiri
educatie
Forumul Național al Bunelor Practici în Educație – prima conferință națională organizată în cadrul proiectului „Reglementări noi pentru un Curriculum Relevant și Educație Deschisă” – RECR
MINISTERUL EDUCAŢIEI Ştiri
educatie
O R D I N nr. 4.350/2025 privind aprobarea planurilor-cadru pentru învățământul liceal cu frecvență zi
MINISTERUL EDUCAŢIEI Ştiri
educatie
Apel pentru înființarea și funcționarea unităților de învățământ preuniversitar cu statut de școli-pilot în anul școlar 2025 – 2026
MINISTERUL EDUCAŢIEI Ştiri

Cele mai citite

Untitled 9@1024x 100 1
Noul Spital de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” – 92% din structură realizată în numai 11 luni. Se poate!
Comunicate MINISTERUL SĂNĂTĂȚII
finante
Ministrul Finanțelor ia măsuri urgente în cazul acuzațiilor privind blocaje nejustificate în Vama Constanța. Toleranță zero pentru încălcarea legii
Comunicate MINISTERUL FINANŢELOR
justitie
Ceremonia solemnă de depunere a jurământului de credință față de România de către 19 cetățeni ai Republicii Moldova, organizată cu ocazia „Zilei Drapelului Național”, București, 26 iunie 2025
Comunicate MINISTERUL JUSTIȚIEI
educatie
Mesajul ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, cu ocazia preluării unui nou mandat (23 iunie 2025)
Comunicate MINISTERUL EDUCAŢIEI
educatie
Bacalaureat 2025: Sinteza rezultatelor finale (după soluționarea contestațiilor), înregistrate în prima sesiune
Comunicate MINISTERUL EDUCAŢIEI
dezvoltare
Cseke Attila: Până în prezent, au fost eliberate gratuit 123.639 de documente cadastrale
Comunicate MINISTERUL DEZVOLTĂRII

S-ar putea sa-ti placa si...

supravegheref
AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂComunicate

Institutul de Studii Financiare are Sucursală în Republica Moldova

17/12/2024 220
mai2
ComunicateMINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Mesaj al ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

27/01/2025 267
mai2
ComunicateMINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Prima sancțiune cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce aplicată după operaționalizarea sistemului e-SIGUR

22/01/2025 182
dezvoltare
ComunicateMINISTERUL DEZVOLTĂRII

ANFP a lansat trei inovații digitale pentru o administrație modernă

26/08/2024 286
dezvoltare
ComunicateMINISTERUL DEZVOLTĂRII

Ministerul Dezvoltării a virat peste 150 de milioane lei pentru obiective finanțate prin PNRR

08/04/2025 238
mai2
ComunicateMINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Discursul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, la finalul dezbaterii moțiunii simple

02/04/2025 223
mai2
ComunicateMINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Efectivele MAI au prins în flagrant 129 de autori de infracțiuni într-o singură zi

28/11/2024 190
mai2
ComunicateMINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Urmăriți internațional, aduși în țară de polițiști

03/08/2024 204
Afișați mai multe
Oficiale

Oficiale.ro oferă acces la comunicate de presă și anunțuri oficiale emise de instituțiile publice din România, asigurând informarea corectă și transparentă a cetățenilor. Toate informațiile sunt actualizate direct de la surse guvernamentale și alte autorități naționale competente.

  • Politica de confidentialitate
  • -
  • Contact
Copyright © 2024 oficiale.ro
Welcome Back!

Sign in to your account

Nume de utilizator sau Adresa de email
Parola

Ti-ai pierdut parola?