”Consolidarea seismică a clădirilor din Capitală trebuie să fie cea mai mare prioritate în dezvoltare pentru București. Ministerul Dezvoltării are buget record în acest an, chiar și în climatul economic actual, în valoare de 7,6 miliarde de lei pentru aceste investiții, dar sunt puține consolidări de clădiri cu risc seismic în derulare, deși finanțarea este de 100% și procesul a fost mult simplificat”, a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila, la o întâlnire cu Prefectura Bucureștiului, Primăria Generală a Capitalei, primăriile de sector și serviciile publice avizatoare din sectoare.
Acesta a adăugat că fondurile trebuie folosite în scopul siguranței seismice a cetățenilor, dar până acum au putut fi aprobate, prin Ordin de ministru, doar 34 de obiective pentru finanțare, pe cele trei programe de finanțare ale ministerului din bugetul de stat, pentru școli sigure, spitale sigure, clădiri publice și blocuri de locuințe, din care doar 7 au fost și contractate. Cele 7 proiecte au o valoare totală de 448,2 milioane de lei, iar potențialul de finanțare nu este astfel utilizat la maximum.
Totodată, din fonduri europene, prin PNRR, ministerul a semnat contracte de finanțare pentru 44 de clădiri, dar au fost făcute plăți în valoare de numai 90 de milioane de lei pentru aceste investiții, absorbția fiind de 15%.
Autoritățile locale trebuie să trateze aceste lucrări cu prioritate și să aducă documentația necesară astfel încât proiectele să fie aprobate pentru finanțare și, ulterior, pentru a putea fi contractate spre execuție, altfel riscul este ca bugetul pentru aceste lucrări să fie redus.
Ministrul dezvoltării, Cseke Attila, a adăugat că, în vederea avizării rapide a documentației pentru ca aceste investiții să fie trecute de la aprobarea finanțării la contractare, ministerul a creat un proces simplificat de avizare, prin OUG 31/2025.
Au fost eliminate avizările în cascadă, au fost stabilite termene limită clare, care, dacă se depășesc, se consideră a fi avizare tacită. Autoritățile publice și entitățile private avizatoare pot cere o singură dată clarificări sau completări la documentație, iar ministerul a introdus interdicția fermă de a se percepe orice fel de taxe pentru aceste avize. Totodată, avizele necesare pentru studiul de fezabilitate și documentația de avizare a lucrărilor de intervenții se mențin în vigoare până la recepția finală a lucrărilor, nu expiră.
”Am simplificat procedurile de avizare pentru a crește ritmul implementării lucrărilor de consolidare seismică și, în general, la toate investițiile publice și private. Lansez un apel ferm către Prefectura Bucureștiului, către Primăria Generală, primăriile de sector și instituțiile avizatoare să respecte cu strictețe prevederile legale și să facă tot posibilul pentru a ajuta lucrările de consolidare seismică. Nu este nicio zi de pierdut atunci când vine vorba de viețile oamenilor și siguranța lor”, a conchis ministrul Cseke Attila.
Publicat: 16/07/2025
–
Sursa – MINISTERUL DEZVOLTĂRII – www.mdlpa.ro
Ministrul dezvoltării: consolidarea seismică trebuie să fie o prioritate pentru București
0:00
Distribuie acest articol