Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat o nouă platformă on-line – Platforma informatică de cetăţenie -, parte integrantă a HUB-ului de servicii de la nivelul ministerului.
Într-o primă etapă, Platforma va fi operațională la nivelul structurilor de pașapoarte, stare civilă și evidență a persoanelor, respectiv al Poliției de Frontieră, iar ulterior, după dezvoltarea infrastructurii tehnice necesare, va putea fi extinsă și în relația directă cu cetățenii.
Platforma informatică de cetățenie a fost proiectată și dezvoltată de specialiștii Direcției Generale de Pașapoarte și ai Direcţiei Generale pentru Comunicaţii și Tehnologia Informației, fiind prima soluţie digitală care integrează date și documente emise de autorităţile competente în materie de cetăţenie, respectiv Direcția Generală de Pașapoarte, Autoritatea Națională pentru Cetăţenie, precum și misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Românei în străinătate.
De asemenea, platforma asigură un nivel ridicat de disponibilitate, protecţie împotriva incidentelor de securitate cibernetică, precum și protejarea datelor cu caracter personal. Astfel, autorităţile române vor avea la îndemână un instrument complementar pe care îl vor putea valorifica în scopul stabilirii identității și statutului juridic al persoanei, care să reducă riscurile de securitate și să prevină, în același timp, apariția unor vulnerabilități.
Direcția Generală de Paşapoarte actualizează sistematic platforma cu date despre persoanele care au parcurs, în fața autorităților române competente, procedurile de acordare, redobândire sau renunţare la cetăţenia română ori faţă de care s-a dispus retragerea cetăţeniei române.
Datele integrate în această platformă redau istoricul procedurilor urmate de o persoană cu privire la cetăţenia română, aspect extrem de important atât în activitatea instituțiilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, serviciile publice comunitare de pașapoarte, structurile de stare civilă și evidenţă a persoanelor), cât şi din afara ministerului (de exemplu notari publici, executori judecătorești).
Totodată, prin accesarea de către structurile MAI, în timp real, a datelor din Platforma informatică de cetățenie, se va reduce timpul de soluţionare a cererilor cetăţenilor de eliberare a actelor de stare civilă, a documentelor de identitate si de călătorie, precum și timpul petrecut de cetăţeni la punctele de trecere a frontierei, cu ocazia controalelor efectuate de poliţiştii de frontieră.
Valorificarea datelor prin intermediul acestei platforme reprezintă un alt pas spre debirocratizarea şi digitalizarea serviciilor prestate în interesul cetăţenilor și simplifică considerabil fluxul interinstituţional de informaţii în materie de cetăţenie.
–
Sursa – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – mai.gov.ro