Oficiale
  • Comunicate
  • Ştiri
Notificare
Contact
Font +/-Aa
OficialeOficialeOficiale
  • Comunicate
  • Ştiri
Cautare
  • Comunicate
  • Ştiri

Ultimele știri

mai2

Cartea Electronică de Identitate este disponibilă și la nivelul județului Ilfov

Comunicate MINISTERUL AFACERILOR INTERNE 15/05/2025
mai2

Ministerul Afacerilor Interne a dat startul activităților preventive din cadrul “Săptămânii Naționale a Siguranței Rutiere”

Comunicate MINISTERUL AFACERILOR INTERNE 15/05/2025
supravegheref

Decizii de sancționare adoptate de Consiliul ASF în luna aprilie 2025

AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ Comunicate 15/05/2025

Stai conectat

23.4kUrmaritoriLike
21.1kUrmaritoriFollow
Copyright © 2024 dobrogeaonline.ro
Oficiale > Comunicate > MINISTERUL AFACERILOR INTERNE > Sistemul informatic de monitorizare electronică, implementat în municipiul București și folosit în cadrul procedurilor judiciare
ComunicateMINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Sistemul informatic de monitorizare electronică, implementat în municipiul București și folosit în cadrul procedurilor judiciare

Oficiale
Ultima actualizare: 01/10/2024 19:36
Autor Oficiale 224
Distribuie
Distribuie

0:00

SISTEMUL INFORMATIC DE MONITORIZARE ELECTRONICĂ, IMPLEMENTAT ÎN MUNICIPIUL BUCUREȘTI ȘI FOLOSIT ÎN CADRUL PROCEDURILOR JUDICIARE

Prevenirea și combaterea violențelor de orice fel reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituționale, identificarea și implementarea a noi mecanisme de lucru, astfel încât victima violenței să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie trași la răspundere penală.

Începând de astăzi, 1 octombrie, sistemul de monitorizare electronică se aplică și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal.

A fost identificat și amenajat spațiul destinat desfășurării activităților de monitorizare electronică, procedura de dotare a acestuia cu logistica necesară fiind definitivată.

Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.

Utilizarea acestor sisteme permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor sau respectarea obligațiilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu, controlului judiciar şi controlului judiciar sub cauțiune.

Monitorizarea se va realiza automat, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea.

Pentru monitorizarea electronică sunt stabilite roluri clare, reguli și proceduri de monitorizare, alertare și intervenție, prin partajarea informațiilor, astfel încât, în cadrul monitorizării, să nu fie cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive.

După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere, precum și organul judiciar care a impus obligația de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere va avea acces, în anumite condiții stabilite de lege, la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic, în scopul verificării respectării obligațiilor ce revin persoanei supravegheate.

În primele 8 luni ale acestui an, polițiștii au emis 1.092 de ordine de protecție provizorii, 455 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. În aceeași periodă, au fost sesizate 6.370 de cazuri de violență domestică, numărul dosarelor penale întocmite fiind de 5.760.

Numărul de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În același timp, indică faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliția Română.

Pe parcursul primelor 8 luni ale anului 2024, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a fost sesizată cu privire la săvârşirea a 3.209 de fapte pentru infracţiunea de lovire sau alte violențe, 1.056 de fapte pentru infracţiunea de amenințare și 664 de fapte pentru nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinele de protecție și ordinele de protecție provizorii.
Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor contra persoanei o au „lovirea sau alte violențe” – 55,71 % și ,,amenințarea” – 18,33 %, acestea împreună reprezentând peste 74,04 % din total.

După locul comiterii, din cele 5.760 de infracțiuni, 4.728 de infracțiuni au fost comise la domiciliu și 1.032 în spațiul public.

În primele 8 luni ale anului 2024, potrivit datelor statistice, numărul autorilor care comit astfel de fapte este 5.918, iar al victimelor acestora este 6.096 .

În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 1.052 de ordine de protecție, 445 fiind provenite din ordine de protecție provizorii.

Referitor la nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție, au fost sesizate 613 de infracțiuni.

Din totalul celor 1.092 ordine de protecție provizorii emise la nivelul Municipiului București, 989 au fost confirmate de unitățile de parchet (90,56%).

Referitor la nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție provizoriu, au fost sesizate 51 de infracțiuni.

În primele 8 luni ale anului 2024, la nivelul D.G.P.M.B., au fost emise 2.144 de instrumente de protecție pentru victimele violenței domestice, dintre care 1.092 de ordine de protecție provizorii și 1.052 de ordine de protecție (emise de instanțele judecătorești).

În 259 de situații, a fost pusă în aplicare măsura „obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”, reprezentând aproximativ 12,08% din totalul ordinelor de protecție provizorii emise și ordinelor de protecție emise de instanțele judecătorești.

În ceea ce privește infracțiunile constatate, au fost înregistrate în total 674 de infracțiuni, dintre care 10 de distrugere a sistemelor de monitorizare electronică, 613 pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectare a ordinului de protecție și 51 pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectare a ordinului de protecție provizoriu.

Pentru 49 dintre persoanele cercetate pentru aceste infracțiuni, au fost dispuse măsuri preventive: 21 de arestări preventive, 4 arestări la domiciliu, 17 măsuri de control judiciar și 7 rețineri.

Polițiștii emit ordine de protecție provizorii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență de orice natură, în scopul diminuării acestuia.


–
Sursa – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – mai.gov.ro

Distribuie acest articol
Facebook Twitter Copiază legătură Imprimare

Ultimele știri

educatie
Informare privind reuniunea Consiliului Educație, Tineret, Cultură și Sport – secțiunea Educație (Bruxelles, 12 mai)
MINISTERUL EDUCAŢIEI Ştiri
Untitled 9@1024x 100 1
Lansarea Ghidului de acțiuni locale pentru Resursa Umană din Sănătate: Cadrele medicale – membri respectați ai comunițății
MINISTERUL SĂNĂTĂȚII Ştiri
educatie
Mesajul ministrului Daniel David cu ocazia zilei de 2 mai – Ziua Națională a Tineretului
MINISTERUL EDUCAŢIEI Ştiri
educatie
Mesajul ministrului Daniel Davis cu ocazia zilei de 2 mai – Ziua Națională a Tineretului
MINISTERUL EDUCAŢIEI Ştiri
educatie
Deschiderea apelului pentru bursele ASEM-DUO Korea
MINISTERUL EDUCAŢIEI Ştiri
supravegheref
Discursul domnului Alexandru Petrescu, Președintele ASF, susținut cu ocazia celebrării Zilei educației financiare în cadrul Forumului educației financiare, organizat pe 11 aprilie 2025 la BNR
AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ Ştiri

Cele mai citite

finante
13,44 miliarde lei investiți de români prin Programul Tezaur, doar în 2025. O nouă ediție de astăzi, 12 mai 2025
Comunicate MINISTERUL FINANŢELOR
mai2
Aproape 600 de conducători auto, reprezentând un potențial pericol pentru ceilalți participanți, scoși din trafic
Comunicate MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
dezvoltare
Cseke Attila: alocăm peste 157,5 milioane lei pentru consolidarea seismică a șapte noi obiective
Comunicate MINISTERUL DEZVOLTĂRII
educatie
​Mesajul ministrului Daniel David ocazia Zilei UBB (12 mai), care marchează 444 de ani de la fondare!
Comunicate MINISTERUL EDUCAŢIEI
dezvoltare
Peste 201 milioane de lei, pentru proiecte finanțate prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”
Comunicate MINISTERUL DEZVOLTĂRII
dezvoltare
A fost finalizată o nouă creșă la Bistrița
Comunicate MINISTERUL DEZVOLTĂRII

S-ar putea sa-ti placa si...

mai2
ComunicateMINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Genți și portofele de lux, susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de peste 3 milioane de lei, descoperite în PTF Bechet

10/08/2024 392
mai2
ComunicateMINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Comunicat de presă

12/11/2024 194
educatie
ComunicateMINISTERUL EDUCAŢIEI

Informare privind rezultatele finale (după soluționarea contestațiilor), înregistrate în a doua sesiune a examenului național de bacalaureat (august 2024)

30/08/2024 210
mai2
ComunicateMINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Județul dolj: circulație oprită pe dn 6, în urma unui accident rutier

21/01/2025 156

Autoritatea de Supraveghere Financiară și InfoCons anunță un parteneriat pentru educația financiară a consumatorilor de produse și servicii financiare nebancare

19/03/2025 156
mai2
ComunicateMINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Început de săptămână solicitant pentru pompieri: peste 1.600 de intervenții, în 24 de ore

04/03/2025 202
justitie
ComunicateMINISTERUL JUSTIȚIEI

Participarea ministrei justiției, dna Alina Gorghiu, la Conferința națională „Fortul 13 Jilava: Consolidare, Conservare, Cunoaștere. Transformarea unui monument istoric în destinație cultural-educativă”, București, 28 noiembrie 2024

28/11/2024 235
mai2
ComunicateMINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Mesajul premierului interimar Marian-Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, cu prilejul Zilei Europei

09/05/2025 120
Afișați mai multe
Oficiale

Oficiale.ro oferă acces la comunicate de presă și anunțuri oficiale emise de instituțiile publice din România, asigurând informarea corectă și transparentă a cetățenilor. Toate informațiile sunt actualizate direct de la surse guvernamentale și alte autorități naționale competente.

  • Politica de confidentialitate
  • -
  • Contact
Copyright © 2024 oficiale.ro
Welcome Back!

Sign in to your account

Nume de utilizator sau Adresa de email
Parola

Ti-ai pierdut parola?